kajturunen

Ammattiliitoilla moraalinen velvollisuus tulla mukaan STX-talkoisiin

Eduskunnan talousvaliokunta kokoontuu ylimääräiseen kokoukseen taas tulevana
keskiviikkona.

Talousvaliokunnan STX- kokouksen 8.1.2013 tiedotustilaisuuden jälkeen uutisoi Kaleva näin:

Pekkarinen: ”Hallitus näyttää tehneen voitavansa”

"Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarinen (kesk.) arvioi, että hallitus
käytti kaikki mahdolliset keinot risteilijätilauksen saamiseksi Suomeen. Finnveran takauksia ja innovaatiotukia käytettiin hänen mukaansa niin paljon kuin mahdollista. Pekkarinen kertoi olevansa tyytyväinen selvitykseen, jonka valiokunta sai elinkeinoministeri Jan Vapaavuorelta (kok.) ja Finnveran johdolta. Pekkarisen mukaan heidän viestinsä oli, että rahoitus ratkaisi tilauskilvan Ranskan hyväksi. Valiokunta ei ollut yksimielinen, ja perussuomalaiset aikoo jättää asiasta välikysymyksen.”

Iltapäivälehti nettiversiossaan 19.1.2013 repi otsikoksi: ”Mauri Pekkarinen raivona: Sietämättömän saamatonta”

”Pekkarisen mielestä hallitus on juuttunut puolustelemaan toimettomuuttaan sillä, että se
ei voi lainoittaa ja avustaa STX Finlandin laivahankkeita yhtään enempää.”

Kesti siis kokonaista 11 päivää kunnes Pekkarinen tuli perussuomalaisten kanssa samalle linjalle. Tervetuloa. Ei se meitä haittaa, vaikka olisikin niin, että ministerinä ollessaan juuri hän heikensi ohjeistuksellaan mm. Finveran mahdollisuuksia tukea vientiteollisuutta. Painostetaan hallitusta nyt kuitenkin yhdessä. Painostetaan sitä korjaamaan aikaisempien hallitusten ja omat virheensä. Nyt on kiire.

Hallituksen on välittömästi tehtävä vähintään ehdollinen päätös valtion menemisestä
STX-yhtiöön omistajana. Millä panoksella, ratkaistaisiin sen mukaan kuinka paljon sijoittajia olisi saatavissa mukaan. Alihankkijat keräävät jo porukkaa sijoittaakseen STX-yhtiöön turvatakseen tilauksensa. Eläkeyhtiöt voisivat myös sijoittaa suomalaisiin työpaikkoihin.

Meriklusterin säilyttäminen Suomessa on tärkeä kansallinen hanke. Kysymys on kymmenistä tuhansista työpaikoista. Ammattiliittojenkin on kannettava vastuunsa suomalaisista työpaikoista. Ammattiliitto Prolla on osakesijoituksia vajaat 50 miljoonaa euroa, Metallilla noin 140 miljoonaa. Liitot keräävät tulonsa jäsenmaksuilla, jotka vähennetään verotuksessa. Ammattiliittojen moraalinen velvollisuus on turvata myös sijoitustoiminnallaan suomalaiselle duunarille töitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Mika Maisteri

Ei tämä telakkateollisuus elä armopaloilla, ei pelkällä tuella elä mikään toisessa valtiossa tai sitten ehdotan että me Suomessa viedään jokin iso firma ulkomaille ja kun tuntuu ettei rahat riitä niin kiristetään niiltä tuet pois meille jotta töitä tehdään....vai mitenkä se meni

Käyttäjän SamiVarsell kuva
Sami Varsell

Meinaat, että ammattiliittojen pitäsi heittää rahansa Kankkulan kaivoon? Samoin mielestäsi suomalaisten eläkevarat pitäisi lapioida lähes konkurssikypsän korealaisyhtiön Molokin kitaan?

Perussuomalaisten "työmiehen" piti vallata ja tuhota Metalliliitto, mutta siinä kävi yhtä nolosti kuin Aunuksen retkeläisille vuonna 1919. Nyt perusuomalaisten tuleva ryhmäjohtaja vaatii liittoa tuhoamaan itse itsensä. Ei työläiset mitään idiootteja ole vaikka te perussuomalaiset pikkuherrat niin luulette.

Soini on aiemmin halunnut päällystää eläkerahoilla asumattomien seutujen metsäautotiet. Nyt eläkevarat pitäsi lahjoittaa korealaisille pääomasijoittajille?

Paljonka Timo Soini on aikonut sijottaa säätiönsä rahoja STX-yhtiöön? Timo Soinilla on moraalinen velvoite tukea suomalaista työllisyyttä.

Jouni Nordman

Niin te vasurit olette aina olleet tossa hyviä, eli jos pitää maksaa, niin mielummin joku muu mielummin. Eli olette aina jonossa ensimmäisenä, että koskaan jonon viimesenä maksamassa.
Minkä takia ammattiyhdistys ei näyttänyt vastuunkantoa jäsenistään ja lainannut telakalle 50 miljoona euroa. Sillä mikä olisi ollut parenpi sijoitus ammattiyhdistyksen rahoille kuin työtä Suomessa tukea. Nytten sitten ammattiyhdistys tyhjentää omat kassansa työttömien tukemiseen, onpas taas viisasta ja pitkälle ajateltua toimintaa.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Juuri näin, olen kommentoinut asiaa jo aikaisemmin, siinä vaiheessa kun metalliliiton Riku Aalto vaatimalla vati valtiota antamaan STX telakalle 50 miljoonan takuut sopimusten ja lain vastaisesti.

Aalto olisi myös voinut ehdottaa, että metalliliitto sijoittaa telakkaan tarvittavat 50 miljoonaa, näin se olisi taannut jäsenilleen töitä vuosiksi, kerännyt ay-jäsenmaksuja kymmeniä miljoonia ja saanut lainarahansa takaisin kun laiva valmistuu.

Nyt telakka lomauttaa ja ehkä irtisanoo, jolloin liitto maksaa jäsenilleen ansiosidonnaista eikä jäsenmaksukertymä kasva. Tämä on erittäin huonoa bisnestä liitolle. Vai näkikö liitto 50 miljoonan takuut liian suurena riskinä ja pitää sijoituksensa mieluimmin muissa riskittömissä kohteissa?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Edellyttäisin Kaj Turusen sekä talous-, että lakivaliokunnan jäsenenä tuntevan riittävästi osakeyhtiö ja yhdistyslakia. Uskon, että sinulla on myös riittävät tiedot ko. yhtiön tilasta. Ensimmäinen kysymys, jonka olen kyllä aikaisemminkin tuonut esille on, kuka on se henkilö (t), joka uskaltaa laittaa hallituksen tai johtokunnan jäsenenä tai vastuullisena virkamiehenä nimensä sellaiseen päätökseen, jossa siirretään ulkopuolisen (esim valtio) varoja selvästi tunnistettavaan riskikohteeseen. Varmasti tiedät, että näissä asioissa lankeaa nykyisen lainsäädännön puitteissa henkilökohtainen vastuu. No - leiristänne on ehdotettu tarvittaessa lakimuutosta (??). Osakeyhtiöön mukaan meno osakkaaksi tarkoittaa myös vastuun ottamista virheistä, mitkä on yhtiössä tehty aikaisemmin. Vaikeaa on arvioida miten stx:n oma hallitus (+ yhtiökokoukset) on pitkään vallinnutta vakuuksien puutetta, pääomarakenteen heikkenemistä ja kassakriisiä käsitellyt. Ne pitäisi löytyä pöytäkirjoista. Jos Kai Turunen saisi prokuran allekirjoittaa esim. 50 MEUR pääomalaina/rahojen siirtopäätös tai sijoituspäätös osakkaaksi menemisestä - kirjoittaisitteko?. Tietoa sinulla on varmasti enemmän kuin meillä muilla blogisteilla.

Sitten se keskeinen asia, joka ei ole ollut esillä ja tuskin liikesalaisuuksien vuoksi tulee koskaan esille. Ketkä ovat olleet stx:n kilpailijat, jotka ovat johtaneet vuosi vuodelta aleneviin hintoihin?? En usko, että laivat olisivat jääneet kokonaan maailmalta tilaamatta muutaman sadan miljoonan takia.

Palautan mieliin vielä Viking Line tilauksen. Miten populistit silloin reagoivat kun lehdet otsikoivat isoin kuvin Ihalaisen ja Häkämiehen käyntiä telakalla. Olen tulkinnut silloin ja nytkin, ettei populisteja kiinnosta niinkään työpaikat vaan oman kannatuksen kohottaminen (tämänhän todistaa Tossavainen ensimmäisillä kirjoituksillaan odotusarvoista koskien tammikuun lopun galluppeja). Vaikka teknolologiateollisuudesta on kadonnut noin 30 000 työpaikkaa 2009..2010 finanssikriisin jälkeen, se ei ole tuntunut sanottavasti Kai Turusta ja kumppaneita vaivaavan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kieltämättä kirjoituksen otsikkoa vastasi vain viimeinen kappale. Siltä osin olen täysin samaa mieltä - ja esittänyt vastaavanlaista pohdintaa itsekin.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kyllä jokainen yhdistystoiminnassa mukana ollut tietää, että yhdistyslaki ja yhdistyksen säänöt sitovat (esim. ay-liike). Ajatus sinällään ok, mutta keinot toisenlaiset.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #6

Sitä varten meillä on parlamentaarikot, joiden tehtävänä on varmistaa meille mielekkäät lait. Ideat uusille lakiehdotuksille voi tulla oikeastaan mistä tahansa, ja ne voivat olla hyvinkin "raakileita" esille pompsahtaessaan. Hiontakoneistokin meillä pitäisi olla olemassa tätä varten.

Yhdistyksillä on oma liikkumavaransa sääntöjensä kanssa, mutta olihan tuossa itselläni esimerkiksi insentiivi saada huojennuksia jäsenmaksuihin.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Turunen:
"Liitot keräävät tulonsa jäsenmaksuilla, jotka vähennetään verotuksessa. Ammattiliittojen moraalinen velvollisuus on turvata myös sijoitustoiminnallaan suomalaiselle duunarille töitä."

Mielenkiintoinen näkökohta. Karkeasti voinee laskea, että ammattiliittojen jäsentuloista kolmasosa tai jopa 40 % on piiloista valtiontukea, siis meiltä kaikilta pakolla kerättyä ja verovähennyksen muodossa ammattiliitoille siirrettyä (vähennyksen turvin ammattiliitot voivat nostaa jäsenmaksunsa korkeiksi). Me maksamme tuon vähennyksen muiden verojen korotuksena.

Ammattiliitot huutavat yritysten yhteiskuntavastuuta. Missä on ammattiliittojen oma yhteiskuntavastuu?

SAK:n ja STTK:n julkaisemassa kasvuohjelmassa mangutaan välillisten verojen ja tasaverojen tai jopa regresiivisten verojen (alv, kiinteistövero) korotusta sekä verovähennysten karsimista. Karsittavana vähennyksenä SAK ja STTK mainitsevat asuntolainojen korkovähennyksen.

Poliitikot, Turunen ja muut, tehkää kuten SAK ja STTK vaativat, poistakaa verovähennyksiä, poistakaa ensimmäisenä ay-jäsenmaksun verovähennys. Erityisesti ottaen huomioon ammattiliittojen vähäinen yhteiskuntavastuu.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Tästä on hyvä jatkaa omalla lyhyellä näkemyksellä noin ½ vuotta sitten

http://seppokalevi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114479...

Sen verran kevennyksenä, että kun meitä Turusia on Itä-Suomessa niin paljon, että vallalla on sanonta " jos kivi tippuu taivaasta - se todennäköisesti tippuu täälläpäin Turusen päähän". Minä yritän jatkossa pysytellä sisätiloissa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Minusta on turha puhua turhasta tuesta ja moolokin kidoista samalla telkakka-asiassa kun vastoin eu:n omia sääntöjä lapioidaan ihan eri kertaluokan rahasummia etelän kaivoihin ja seuraavaksi peroparatiisieuromaalle Kyprolselle.

On se kumma kun tästä STX-asiasta on eri ministerien suusta tullut erilaisia kannanottoja siitä, että mihin iso laivatilaus ja ilmeisesti kaksi seuraavaa kaatui. Erityisen outoa on rahan löytämisen vaikeus silloin, kun se suoraan vaikuttaa suomalisiin työllisyyteen.

Ensin syynä oli se, että kaikki voitava tehtiin mutta säännöt kielsivät sen. Sitten kerrottiin että ei sitä tilausta kuitenkaan ois varmaan saatu jos pääomalaina olisi löytynyt. Kuitenkin kokoomuksen telakkamoguli Saarikangas, joka kokoomuksesta varmasti parhaiten ymmärtää telakka-alaa, sanoi ykskantaan että tilaus olisi tullut jos 50 miljoonaa olisi löytynyt. Tosin valtio-omistus hyvissä ja huonoissa yhtiöissä on kokoomukselle ideologisesti kauhistus. joten taustalla lienee vaikuttanut työpaikoista riippumatta halu toteutaa ideologista lähtökohtaa.

Lienee päivänselvää on se, että jos valtio lainan olisi antanut niin valtio ei olisi sijoitustaan vastaavasti "tienannut tällä", toisin kuin valtio tienaa Kreikan lainoilla ainakin pääministeri Kataisen mukaan. Mutta yhteiskunnan näkökulmasta työvuodet ja alihankitakejut ovat niin isoja, että kerrannaisvaitukset olivat reilusti plussan puolella mahdollisiin konkursseihin ja työttömyyteen verrattuna jos tilaukset olisi pelastettu.

Ranskalle kelpasi. Siellä tärkeintä on ranskalaisen saama työpaikka.

Mutta varsinainen pihvi, eli ammattiyhdistysliikkeen varat ovat tosiaankin niin mittavia, että tokihan itse liitotkin voivat tehdä työllisyyden eteen jotain. Vai mitä varten jättiomaisuus on kerätty?

Käyttäjän turuka kuva
Kaj Turunen

Valtio on mm. Finnairissa ja Talvivaaran kaivoksessakin mukana "strategisista" syistä.

Jarmo Makkonen

Pitäisi huomioida että näissä loistoristeilijöissä telakan osuus on vain 20% ja alihankkijoiden osuus loput 80%. Nyt itketään vain tappiota tekevät STX osuutta ja jätetään suurin osa liikevoittoa tekevistä suomalaisista yrityksistä huomiotta.

Toimituksen poiminnat