Progressiivinen työeläkemaksu toisi oikeudenmukaisuutta

Haluan nyt ehdottaa konkreettisen, oikeudenmukaisuutta lisäävän ja tuloeroja kaventavan rakenneuudistuksen. Työeläkemaksun progressiivisuuden käyttöön ottamisen.

Elinajanodotteet ovat jakautuneet hyvin epätasaisesti tuloluokkien kesken (Läääkärilehti 48/2011). Alimman ja ylimmän tuloviidenneksen välinen miesten elinajanodotteiden ero oli vuonna 2006 13 vuotta.

Eläkeiän nostaminen kaikkien työntekijöiden osalta asettaa heidät eriarvoiseen asemaan odotettavissa olevien eläkevuosien osalta. Alimman tuloviidenneksen miesten osalta voidaan odottaa 6 eläkevuotta, kun ylin tuloviidennes odottaa nauttivansa noin 19 eläkevuotta vuoden 2006 tilastojen mukaan. Jos eläkeikä nostetaan 65 vuoteen, alimman tuloviidenneksen eläkevuosien odote laskee 4 vuoden tasolle miesten osalta, kun ylimmän tuloviidenneksen
odote on 14 vuotta. Vuoden 2013 luvut olisivat todennäköisesti tässä esitettyjä lukuja jyrkemmät.

Kaikki tuloluokat maksavat yhtä monta prosenttia vakuutusmaksua työntekijän eläkelain
mukaisesta eläketurvasta. Saatavan eläketurvan hyöty vaihtelee tuloluokittain. Tämän vuoksi olisi oikeudenmukaista siirtyä työeläkemaksuissa tasaprosentista progressiiviseen maksuprosenttiin. Eli pienemmästä palkasta työeläkemaksu perittäisiin pienemmällä prosentilla kuin suuremmasta palkasta.

turuka
Kokoomus Savonlinna

Kansanedustaja 2011-

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu