kajturunen

Kreikka voi avata oven Suomelle

Merkell ilmoitti 4. tammikuuta, että Kreikka voi erota eurojärjestelmästä. Oman valuutan käyttöön ottaminen Kreikassa mahdollistaa taloudellisen elpymisen. Eurossa pysyminen taas tarkoittaa kreikkalaisille leikkauksien ja kurjuuden jatkumista. Oli valinta kumpi tahansa, Kreikka ei pysty maksamaan velkojaan. On tunnustettava, että näin on. Tämän vuoksi suomalaisille ei pidä sälyttää enää yhtään enempää vastuita. Ne rahat, jotka sinne on laitettu, on menetetty. Tästähän perussuomalaiset varoittelivat jo vuosia sitten.

Komissio haluaa Kreikan pysyvän eurossa ja on valmis leikkaamaan Kreikan lainoja ja lisärahoittamaan ylivelkaantunutta valtiota, mutta tuen ehtona on kansan kurjistaminen. Se on Kreikan tie nyt. Kreikkalaiset voivat valita myös toisen tien, oman valuutan. Vain oma valuutta palauttaa kreikkalaistenkin kilpailukyvyn.

Meillä Suomesa on vallalla käsitys ettemme me voi erota eurosta. Miksi emme? Mikä sitten on Kreikan ja Suomen sellainen ero, joka mahdollistaa Kreikan eron, mutta ei Suomen? Samat kansainväliset sopimukset ovat tehneet molemmat. Ainut ero taitaa olla vain velallisen ja velkojan asema, eikä sillä ole merkitystä järjestelmästä poistuttaessa.

Suomineito on nyt Kreikan tiellä. Alussa vasta, mutta kuitenkin. Tämä näivettymisen ja hiipumisen tie johtaa ennen pitkää meilläkin palkkojen, eläkkeiden ja palvelujen leikkaamiseen. Samat talouden lainalaisuudet pätevät meillä kuin Kreikassakin. Myös meidän kilpailukykymme voidaan palauttaa kansalaisia kurjistamatta omalla valuutalla. Suomen kannattaisi tehdä se nyt, kun taloutemme ei ole vielä kokonaan romahtanut.

Jos Kreikka päättää erota eurosta, avaa se myös Suomelle oven. Siitä ovesta on kuljettava.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Merkel ei ilmoittanut mitään vaan nimetön lähde der Spiegel-lehdessä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Virallisesti ilmoitetaan, ettei Saksa tee suunnitelmia Kreikan euroeron varalle.

http://www.reuters.com/article/2015/01/07/us-euroz...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Eiköhän tuo ole potaskaa. Tuntuisi oudolta, ettei suuren maan johdossa osattaisi varautua varasuunnitelmilla, jos ensisijainen tavoite jää toteutumatta?

Minä ainakin huolestuisin toden teolla, jos päättäjät eivät osaa luoda riskiskenaarioita.

Tiedän kyllä, että on olemassa ihmisiä, jotka irtisanovat kaikki vapaaehtoisesti otetut vakuutukset ja turvaavat yksin Jumalaan, mutta en usko länsimaissa tämän joukon muodostavan ehdotonta enemmistöä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Euroero nyt vaatii muutakin kuin persujen mielipiteen !

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tietenkin vaatii. Sehän on päivänselvää. Jossain vaiheessa se euroero tulee kenen tahansa mielipiteistä riippumatta.

Mika Samuel Kiekkijev

Tilanne on varsin mielenkiintoinen.
Komission mielestä Kreikka ei voi erota Eurosta.

Toisaalta Kreikalle ei voida myöskään antaa lisähelpotuksia, koska helpotuksia tulisi samalla antaa muillekin "halukkaille".

No sitten Kreikka kuitenkin voisikin erota Eurosta toisen lähteen mukaan.

Ajatella, kaikki tämä, eikä Väyrynen ole ollut kuin hetken takaisin Brysselissä.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Eikö ole kevytmielistä hokea että oma valuutta ja sen myötä devalvaatio ratkaisee vaikkapa Kreikan tai Suomen talouskriisin.

Mitä on devalvaatio? Sanoohan jo nimikin, devalvaatio on arvonleikkaus, tai arvonsiirto. Yksiltä otetaan arvo tai arvoa pois ja toisille vastaavasti annetaan. Devalvaatio on väkivaltainen arvonsiirto, tulonsiirto, varallisuuden leikkaus ja siirto. Mutta eikö itsekunkin omaisuus ole jo perustuslainkin nojalla turvattu! Devalvaatiolla omaisuudesta napataan tosta vaan osa pois ja annetaan toisille. Tuollaista temppua voisi kutsua miltei rikolliseksi.

Toisen maailmansodan jälkeen Suomessa devalvoitiin toistuvasti, miltei tasavälein. Devalvaatioilla osa kansaa köyhdytettiin ja syrjäytettiin. Toinen osa (vientiteollisuus ja siitä rahansa nyhtävät) nostettiin rikkauksiin. Devalvaatioilla Suomen talous keskitettiin muutaman suuyrityksen toimintakentäksi ja tämän myötä erityisen haavoittuvaksi. Kun pari kolme yhtiötä tai teollisuuden alaa nyt romahtaa, koko kansan olemassaololta putoaa ikäänkuin pohja pois ("kestävyysvaje").

Jos nyt tarjotaan lääkkeeksi devalvaatiota, niin sairasta hoidetaan samalla tempulla mikä sairauden aiheutti.

Ymmärrän kyllä että niinsanottu sisäinen devalvaatio - sellaisena kuin sen nykyiset vallanpitäjät haluavat toteuttaa - johtaa miltei samaan. Siksi älyllinen harrastuneisuus pitää ohjata siihen, mitä ovat "sisäisen devalvaation" sisäiset vaihtoehdot, vaikkapa valtarakenteiden ja demokratian uudistaminen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Yksiltä otetaan arvo tai arvoa pois ja toisille vastaavasti annetaan."

Eikös tämä nykyinen ole aikalailla samaa varsinkin kun tiedossa on että ruletti on vasta alussa. Toiset potkaistaan töistä pihalle ja palkanmaksu loppuu ja toiset saavat jatkaa normaalisti lukuunottamatta sitä pelkoa oman työpaikan menettämisestä. Kuinka kauan Suomi voi velaksi elää ja rahoittaa julkista sektoria. Onko helpompi lähteä pohjalta kun kaikki teollisuus on siirtynyt toisiin maihin?

Mika Samuel Kiekkijev

Eurohan devalvoituu koko ajan.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Tässä on nyt kyllä vuosikaudet koitettu kiltisti ja kärsivällisesti selittää omaa kelluvaa valuuttaa vaativille että oma valuuttamme euro devalvoituu ja revalvoituu suhteessa muihin valuuttoihin.

Tässä nykytilanteessa asia on vallan mainio. Valtaosa suomalaisesta yksiisestä tuonnista tulee euroalueelta joten kuluttajia ei laiteta maksumiehiksi.
Lukuunottamatta energiaa on EU:n omavaraisuusaste varsin korkea.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #9

Kerro nyt yhden kerran kiltisti ja kärsivällisesti minulle, miten Suomen käyttämän valuutan ja Saksan käyttämän valuutan välillä tämä devalvoituminen näkyy? Suomen tulee kuroa kustannuskilpailukykyä Saksaan nähden umpeen.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kreikka voi erota eurosta mutta on eri asia haluavatko kreikkalaiset sitä. Varsinkaan kun Syrizakaan ei ole sellaista tavoitetta vaalilupauksena antanut. Onpahan vain yksi puolue pitkässä ketjussa joka joutuu opettelemaan kompromissia mahdollisen vaalivoiton jälkeen.

Markku Laaksonen

Kreikalle ja kreikkalaisille ei avaudu paratiisin portit missään vaihtoehdossa.

Toimituksen poiminnat