kajturunen

Sakkoa vai parempaa tiedonsaantia

Järjen käyttöä voisi lisätä pitkäaikaistyöttömyyden hoitoon.

Kunnat maksavat sakkoina maltaita tarpeettomasta tietosuojasta, joka estää niitä kohdistamasta työllisyystoimenpiteitä pitkäaikaistyöttömiin.

Kunnat joutuvat maksamaan pitkäaikaistyöttömistä Kelalle ns. kelasakkoa. Viime vuonna voimassa olleen lain mukaan kunnat joutuivat maksamaan Kelalle yhteensä 215 miljoonaa euroa. Sakko muodostui puolikkaasta pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuesta, jos 500 päivän työttömyysraja ylittyi. Maksulla pyritään aktivoimaan kuntia työllistämiseen. Tietoa henkilöistä jotka lähestyvät aikarajaa ei kuitenkaan ole käytettävissä. Nykyisen lain mukaan henkilötiedot voidaan antaa kunnalle ja TE-keskukselle vasta kun 500 päivän raja on täynnä.

Esimerkiksi Helsingin kaupunki maksoi Kelalle työmarkkinatukimaksuja viime vuonna 26,4 miljoonaa euroa, Tampere liki 18 miljoonaa ja Turku 12,7 miljoonaa, Oulu 10 ja Vantaa 9,7 miljoona euroa. Maksu on merkittävä pienemmillekin kaupungeille. Esim. Mikkeli maksoi noin 2,5 miljoonaa, Savonlinna n. 1,5 miljoonaa ja Lappeenranta n. 3,5 miljoonaa.

Viime vuonna kunnat maksoivat sakkoa yleensä 500-800 euroa työtöntä kohti. Nämä sakot kerätään kunnilta eli siis jokaiselta kunnan veronmaksajalta. Tällaisia kuluja pitäisi pystyä pienentämään.

Tämän vuoden alusta tuli voimaan laki, joka pudottaa 500 päivän rajan 300 päivään, mutta tietosuojaan ei muutosta tullut. Kunnissa tehtyjen arvioiden mukaan rajan muutos voi jopa kaksinkertaistaa Kela-sakkojen summan.

Kunnat eivät voi varautua aikarajan täyttymiseen, koska tietoa henkilöistä, jotka lähestyvät 300 päivän rajaa ei ole käytettävissä. Tietojen antamisen estää voimassa oleva työttömyysturvalaki.

Tältä osin lakia on muutettava pikaisesti. On välttämätöntä, että kansaneläkelaitoksella olisi oikeus antaa kunnalle nykyistä paremmin ja aikaisemmassa vaiheessa tietoa työttömistä henkilöistä, jolloin työllistymistä edistävää monialaista yhteispalvelua voitaisiin tarjota henkilöille, joiden osalta laissa säädetty 300 työmarkkinatukipäivät ovat tulossa täyteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Kaj Turunen: järjen käyttöä voisi toden totta lisätä pitkäaikaistyöttömyyden hoidossa.

Te, hyvät kansanedustajat, olette ihan itse laatineet lain, jonka mukaan kunnan velvollisuutena on huolehtia pitkäaikaistyöttömien aktivoinnista, muuten osa työttömyysturvan kuluista siirtyy kunnalle. Tämä perustuu demarien ajatuspajasta lähtöisin olevaan "aktiiviseen työmarkkinapolitiikkaan" siltä ajalta, kun Tarja Filatov oli työministerinä (2006).

Tämän lain voisi myös muuttaa kansanedustajien toimesta.

Työttömien aktivoinnin ei lukuisten tutkimuksien perusteella ole todettu juurikaan johtavan työllistymiseen. Silti työttömiä "aktivoidaan".

Viimekesäisen Kuntaliiton toimintakykymittareihin perustuneen selvityksen mukaan työttömien haluttomuus tai kyvyttömyys ottaa vastaan töitä on myytti. 85 % heistä on motivoituneita ottamaan vastaan työtä tai koulutusta, joka johtaa oikeaan palkkatyöhön.

Jos PS:n ohjelmassa on pieni ihminen ja hänen hyvinvointinsa, fokukseen tulisikin ottaa kuntatalouden sijasta valtiontalous ja miettiä, miten saamme Suomen vinoutuneen talouden korjattua niin, että viennin saa vetämään kotimarkkinoita tuhoamatta. Sillä juuri kotimarkkinoiden tuhoon johtaa työttömyys ja kaikki muu sellainen toiminta, joka leikkaa kansalaisten ostovoimaa (mukaanlukien palkanalennukset tai -jäädytykset sisäisen devalvaation nimissä). Yrityskin tarvitsee asiakkaansa.

Ilmaistyövoiman kierrätys ei nosta ostovoimaa, se aiheuttaa vain markkinahäiriöitä.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Tästä olemme samaa mieltä:

"... Jos haluamme taloutemme kuntoon, on meidän nostettava reilusti työllisyysastettamme. Se onnistuu vain palauttamalla vientiteollisuutemme kilpailukyky. Vientiteollisuuden menestys valuu alihankkijoiden työpaikoiksi aina mikroyrityksille asti. Miten se tehdään, onkin ratkaisevan tärkeää duunarin kannalta. Jos kilpailukykyä parannetaan vain palkkoja ja työehtoja leikkaamalla, kurjistaa se työläisten elämää. Ja jos työllisyyttä ei hoideta ja valtiontaloutta hoidetaan vain leikkaamalla palveluita, kurjistaa se kaikkien kansalaisten elämää. Näin on troikka vaatinut toimittavan Kreikassa ja näin siellä on toimittu. Suomi on jo pitkällä Kreikan tiellä. .."

http://turuka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/181948-duun...

Käyttäjän AlekAlekseevits kuva
Ari Vehkanen

Kaj Turunen: järjen käyttöä voisi toden totta lisätä pitkäaikaistyöttömyyden hoidossa.

http://sakutimonen.com/2015/01/kaksi-nakokulmaa/

Toimituksen poiminnat