kajturunen

Edes pää kainalossa ei eläkkeelle

Hallitus on antanut Eduskunnalle esityksen vakuutuslain muuttamiseksi. HE 104/2014 https://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2014/20140104

Esityksellä on tarkoitus keventää entisestään vakuutusoikeuden kokoonpanoa luomalla nykyisten kolmi- ja viisijäsenisten kokoonpanojen rinnalle yhden tuomarin kokoonpano sekä yhden tuomarin ja lääkärijäsenen muodostama kokoonpano. Lisäksi päätösten jouduttamiseksi ei tarvitsisi edes kokoontua päätöksiä pohtimaan.

Käytännössä hallitus aikoo avoimuuden ja luottamuksen lisäämisen sijasta lisätä kansalaisten luottamuspulaa ja betonoida lain tasolle nykyongelmat vakuutusoikeudessa.

Kansalaiset kokevat etteivät saa oikeutta vakuutusoikeudessa. Hoitavien lääkäreiden lausunnoille ei anneta arvoa ja päätökset ovat perustelemattomia..

Ongelmaton ei myöskään ole vakuutusoikeuden kokoonpanot. Jäseniä ei haeta julkisella haulla. Jäsenet ehdotetaan työnantaja- ja työntekijäjärjestöistä. Samat tahot ovat osallisia myös työkyvyttömyysvakuutusmaksuissa.

Oikeusturva on koettu puutteellisena erityisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tuona aikana onkin työkyvyttömyys menot selvästi laskeneet. Ei siksi että todellinen työkyvyttömyys olisi vähentynyt, vaan siksi, että vakuutusoikeudesta ei saa eläkepapereita edes pää kainalossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Kyllähän sinne eläkkeelle pääsee vaikka suoraan lapsilisältä kunhan hakee sitä masennukseen perustuen. Pää kainalossa on turha hakea, se on fyysinen vamma.

40% Työeläkkeistä ja 60% kelan eläkkeistä tulee mielenterveyssyistä. Aika rankkaa kusetuksen makua.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Tällaiseen kirjoitteluun ei kyllä voi muuta sanoa kuin, että toivon sinun pääsevän kokemaan vaikean masennuksen, että tiedät mistä kirjoitat.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Tämä on epäkohta, joka on korjattava heti. Ihmisen pitää päästä työkyvyttömyyseläkkeelle, jos lääketieteelliset syyt sitä puoltavat. Jos riittäviä perusteita ei ole, niin sitten ei ole oikeutettu työkyvyttömyyseläkkeeseen.

Mielenterveyden häiriöiden vuoksi työkyvyttömyyseläkkeelle joutuneiden määrä on aivan liian suuri ja yhteiskunnan pitäisi tehdä kaikkensa näiden eläkkeiden vähentämiseksi.

ulf fallenius

Tutkimukset osoittanut että yli 56 vuotias työtön on mahdotonta työllistää uudestaan niin se siitä eläkeiän nostosta.

Toimituksen poiminnat