kajturunen

Anteeksipyyntö ei riitä

90-luvun velallisten velkavankeus pitäisi jo päättää. Tähän olis ollut mahdollisuus viime marraskuussa yksityishenkilön velkajärjestelylain käsittelyn yhteydessä. Ainoastaan perussuomalaiset olisivat lakivaliokunnassa vapauttaneet 90-luvun velalliset kauan kärsitystä velkavankeudestaan. 

Velkaantuminen tapahtui myös silloisen valtiovallan toimista. Silloinen rahapolitiikka oli omiaan luomaan ja vaikuttamaan kansalaisten ja nimenomaan pk-yrittäjien velkaantumiseen. Silloisten rahamarkkinoiden vapauttaminen ilman hillitsemistoimenpiteitä johti valuuttalainojen ylitarjontaan. Lainoja tarjottiin bullet-lainoina ja usein ilman riittävää vakuutta. Yksinomaan silloisen hallituksen devalvaatiopäätöksellä valuuttalainojen pääoma kasvoi yhdessä yössä liki puolella. Tämä aiheutti edelleen vakuusvajetta ja rajun yritysten konkurssiaallon. Tuolloin 1990-luvulla velkaantuneet taistelevat vieläkin, kahdenkymmenen vuoden jälkeen, velkojensa kanssa. Yhteiskunta on menettänyt paljon näiden yrittäjien eristämisellä yhteiskunnasta. On myös huomioitava, että iso osa on takausvelallisia. 

Pelkät puheet ja anteeksipyynnöt eivät auta, vaan tarvitaan oikeita tekoja. Moni 90-luvun velallinen on kokenut räikeitä oikeusturvaongelmia. Velan oikeaa määrää ei ole todettu oikeudessa, ja panttien tilitykset ovat tekemättä edelleen. Anteeksipyyntö kuulostaa näiden oikeusturvarikkomusten kuittaamiselta. Niin ei voi olla, vaan vääryydet on oikaistava.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ei todellakaan pitäisi anteeksi pyynnön riittää kun katsoo taaksepäin mikä puolue oli tuolloin "ohjaksissa". Miksi Sipilä ei esittänyt jotain konkretiaa jolla tilanne korjataan jos tai kun Keskusta on seuraavan hallituksen johtajapuolue. Keskustalta tulee jatkuvasti sellaisia ulostuloja joista puuttuu täysin toteutettavat ehdotukset, joita puolue ajaa ja millä rahoitetaan.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Anteeksipyyntö kuulostaa lähinnä loukkaukselta, kun puhutaan Suomen historian suurimmasta oikeusmurhasta ja laittomuuksien ketjusta, jonka seurauksena 14 500 yrittäjää päätyi itsemurhaan. Avioeroja, terveyden menetyksiä, alkoholismiin sortumisia ja inhimillistä tuskaa ja hätää ei ole kukaan pystynyt tilastoimaan.
Itse asiassa voitaisiin kai puhua jopa kansanmurhasta, sillä tehtyjen laittomuuksien seuraukset eivät voineet tulla yllätyksenä.

Elämme tällä hetkellä tämän kansanryöstön kakkosvaihetta, eikä ensinmäinenkään kierros ole vielä saanut pistettä peräänsä. Tiesittekö, että monilta 90-luvun velallisilta edelleen karhutaan heidän jo useampaan kertaan maksamiaan velkoja takaisin? Ja pankit pitävät taseessaan näitä olemattomia luottotappioita ja kiertävät tällä tavalla veroja. Ja nyt me makselemme taas miljardeja pankkitukea. Tällä kertaa vain euroissa ja ulkomaalaisille pankeille ja muille finanssikeinottelijoille. Joten mikään ei ole ratkaistu, ennenkuin se on ratkaistu oikein.

Tässä kaksi osoitetta, joissa vitte tulla mukaan oikeusvaltion ja laillisuuden palauttamista vaativaan rintamaan : http://www.adressit.com/totuus_esiin_-_mihin_havis... ja https://www.facebook.com/groups/velallistentuki/

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tämä on samaa kuin alkuseurakunnissa aikoinaan,kun moni kastatti itsensä kuolleitten puolesta.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Rikoksen uusijat ovat palanneet rikospaikalle. Sama meininki kuin 90-luvulla. Omaisuuden uusjako finanssipelureiden pelastukseksi..nyt vielä lisänä "euro on ikuinen"- projekti!

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Kun olsi saanut edes vähän oikeutta, vähän oikedenmukaisuutta ja puolueettomat oikeudenkäynnit.

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176316-t...

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Mitä enemmän Sipilä avaa suutaan, sitä enemmän Kepu joutuu selittelemään hänen lausuntojaan. Keskiolutkannanotto jouduttiin vetämään pikaisesti takaisin ja esittämään teolle epäuskottavia selityksiä. Tämänpäiväinen anteeksipyyntö on velallisia loukkaava propagandaveto, sillä Kepu ei ole millään tavoin tukenut löysässä hirressä roikkuvien velallisten auttamista. Täyttä lip-serviceä koko mies. Odotan jännityksellä seuraavaa sammakkoa Sipilältä - ellei puolue sitten pane hänelle kapulaa suuhun ja kiellä antamasta mitään lausuntoja ennen vaaleja.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Kirjoittaja on hieman myöhässä vaatimuksineen, koska nykyhallitus ehti jo pitkälti korjata asian. Tämän vuoden alusta tuli voimaan muutos lakiin velan vanhentumisesta (728/2003), jossa siihen lisättiin uusi 13 a §:

-----

Lopullinen vanhentuminen

Luonnollisen henkilön sopimukseen perustuva rahavelka vanhentuu viimeistään, kun 20 vuotta on kulunut velan erääntymisestä. Jos velkoja on luonnollinen henkilö, vanhentumisaika on 25 vuotta. Tässä tarkoitettua vanhentumisaikaa ei voida katkaista.

Velan vanhentumisesta ulosottoperusteen täytäntöönpanokelpoisuutta koskevan määräajan umpeen kulumisen johdosta säädetään ulosottokaaren (705/2007) 2 luvun 27 §:ssä.

Tässä pykälässä tarkoitettu vanhentuminen ei estä ulosottoperusteen määräajan jatkamista, josta säädetään ulosottokaaren 2 luvun 26 §:ssä sekä 27 §:n 2–4 momentissa.

-----

Tämä siis siirtää kaikki jäljellä olevat 1990-luvulta peräisin olevat yritysvelat historiaan vielä tämän vuosikymmenen kestäessä. Huomattava osa niistä on tosin alaskirjattu jo edellisten lainmuutosten seurauksena, koska ulosottoon viedyillä veloilla on ollut voimassa vuodesta 2003 asti tätä matalammatkin lopulliset vanhentumisajat.

Mitä tulee ongelman alkusyyhyn, valuuttalainojen runsas kaupittelu oli ollut oire siitä, että kansainvälinen luottamus Suomen markkaan on ollut jo 1980-luvun lopun kasinotalouden aikana huono, eivätkä sitä suomalaiset pienyrittäjät keskimäärin hahmottaneet. Sitä ennen oltiin eletty valuuttasäännöstelyn, tiukkojen tullimuurien ja Neuvostoliiton kanssa harjoitetun bilateraalisen kaupan aikaa. Jos markkaan ja Suomen rahapolitiikkaan olisi luotettu Suomen ulkopuolella enemmän, yrittäjät olisivat pärjänneet hyvin markkamääräisillä lainoilla ja 1990-luvun alun devalvaatiot eivät olisi roihauttaneet valuuttavelkaongelmaa hetkessä ilmiliekkeihin. On myös merkillepantavaa, ettei 2000-luvun alun IT-kuplasta seurannut enää yhtä vakavaa ja pitkäaikaista yksityistä velkaongelmaa, eli siihen mennessä yritysten perustamiskulttuuri riskien arviointineen yritysmuotokohtaisesti oli jo paljon sofistikoituneempaa.

Olli Turtiainen

Jos kenen, niin Presidentti Mauno Koiviston kannattaisi pyytää anteeksi 1990-luvun
laman uhreilta toimintaansa 1980-luvun rahamarkkinoiden vapauttamistoimissa ja siitä seuranneissa tuhoisissa jälkiselvittelyissä, ennen kuin menee mananmajoille.

Juha Sipilä ei ole silloisen asemansa vuoksi oikea henkilö pyytämään anteeksi valtiovallan virheitä 1990-luvun laman uhreilta. Kaunis ele häneltä kuitenkin, se myönnettäköön.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Ollin kanssa olen samaa mieltä; Mauno Koiviston, jos kenen tulee pyytää nöyrästi anteeksi koko Suomen kansalta, luopua eduistaan ja keikesta siitä, minkä hän presidentti kautenaan on hankkinut itselleen ja lähipiirilleen ja tulottaa tuo summa suoraan valtion kassaan -kansan hyväksi.

Mikko Nummelin:
1. Kaikilla yrityksillä ei ollut valuuttavelkaa, vaan pankit kierrättivät nuo velat näennäistileillä, monimutakaisen kuvion kautta itselleen. Hyötynä oli revalvaatio 89, mutta devalvaatio -päätöksen jälkeen 91, tuli hätä. He olisivat paljastuneet. On ihan turha väittää, etteivät Suomen Pankin Koivisto ja Hämäläinen tienneet, että Suomen Pankki ei ollut antanut koskaan lupaa valuuttaluoton ottoon kaikille niille yrityksille, joiden väitettiin olevan valuuttavelkaa.

2. Osa yrityksistä ja asuntovelallisista ryöstettiin eli pankit kavalsivat heidän omaisuutensa laittomasti itselleen Rikoslaki 28 luku 4§ 3 mom. ja 5§. Onneksi osa yrittäjistä ei ole antanut periksi vääryyden edessä. Mietihän, miten jää velkaa yhtälöstä, jossa: 1,8 miljoonan velasta pankki saa vakuuksista 4,5 miljoona? Entä, kun tuosta on mennyt takaukseen takaajat, joista toinen vapautetaan? Miten toinen takaaja on tuosta yhtälöstä jäänyt velkaa???

3. Oletko tietoinen, että pankeille ja perintäyhtiöille nämä luottotappiot ovat iso BUSINESS. Kirjanpitolaki: Luottotappioiden korot voidaan vähentää tilinpäätöksessä. ...mutta kirjanpitorikos taas on väärien merkintöjen tekiminen kirjanpitoon. Tällä kuviolla petetään valtiota mennen tullen.

4. Oletko valmis kaupassa maksamaan yhden ja saman kahvipaketin 5 kertaan. Juuri tästä on kyse. Ei siinä auto, joku velan vanhentuminen 5 vuoden päästä -JOS SITÄ VELKAA EI TODELLISUUDESSA OLE SITTEN 92.

5. Kun nyt olet viisastunut asioista jotain muka tietävänä, oletko sitä mieltä, ettää olisi aika selvittää totuus, ovatko kaikki ahdinkoon ajetut tosiasiallisesti velkaa.

6. Pertti - KIITOS, ETTÄ JAKSAT!

7. KIITOS KAJ.

8. KIITOS KRISTIINA

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

En ymmärrä kohdasta 1 hölkäsen pöläystä. Kyllähän velallisen ja velkojan välillä tehtiin näissä sopimukset, josta ilmenivät velan ehdot. Yksinkertaisimmillaan kysymys oli siitä, että korot ja lyhennykset pitää maksaa siten kuin on sovittu. Esimerkiksi punta-, D-markka- tai dollarisidonnaisuus luki myös sopimusehdoissa. Toki mahdollisen valuuttaluoton ottamisluvan puuttuminen, jos sellaista vielä vaadittiin, olisi ongelma, mutta kuten nimestäkin kuulee, juridinen vastuu tällaisesta väärinkäytöksestä kuuluu velalliselle, eli sen perusteella olisi voitu nostaa häntä vastaan kanne petoksesta.

Kohdassa 2 lienee kysymys siitä, että kun pantteja realisoitiin, ne realisoitiin niiden senhetkisestä arvosta. Kun nousukausi lähti laman jälkeen käyntiin, niiden arvo saattoi hyvin kohota jälleen, jolloin hyöty luonnollisesti meni sen hetkiselle omistajalle eli pantin lunastaneelle. On hyvin ymmärrettävää, että esimerkiksi kiinteistö, jota ei olisi 1993 voinut saada kaupaksi yli 1,8 miljoonalla, olisi mennyt viisi vuotta sen jälkeen kaupaksi 5 miljoonalla kun välissä Suomen taloudellinen asema oli elpynyt Euroopan Unionin jäsenyyden ja odotettavissa olevan euroalueeseen liittymisen kiihdyttämänä.

Mitä takauksiin tulee, jos takaus on omavelkainen, kuten 1980-luvun lopulla oli valitettavan usein tapana, se oikeuttaa velkojan perimään erääntyvää velkaa keneltä tahansa velan allekirjoittaneista riippumatta siitä, kuka on päävelallisen tai takaajan roolissa. Jos näistä yksi tai useampi tulee maksukyvyttömäksi, velkaa saa periä täysimääräisesti niiltä, joilla ei ole henkilökohtaista velkajärjestelyä siitä. Olin 1980-luvun lopulla ennen laman puhkeamista yläasteiässä ja jo tuolloin historian ja yhteiskuntaopin opettaja varoitti velkojen takaamisen seuraamuksista.

Näen 1980-luvun lopun kasinotalouden myös osittain siitä vinkkelistä, että yritystoimintaan lähti mukaan paljon sellaista väkeä, joilla oli erittäin puutteelliset tiedot liiketoiminnasta ja sen rahoitusasioista ja joiden ei koskaan olisi kannattanut palkkatyöstä yrittäjyyteen ryhtyä. Tähän vihjaa jo se, että valuuttavelan ottoon jotakin lupia olisi tarvittu. Vapautuneet rahamarkkinat olivat monille suomalaisille, etenkin oppikoulua käymättömille, aivan uusi ja vaikeasti ymmärrettävä asia, joka herätti enemmän amerikkalaisia unelmia ja rikastumisen optimismia kuin viileämpää realismia.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

"Olin 1980-luvun lopulla ennen laman puhkeamista yläasteiässä ja jo tuolloin historian ja yhteiskuntaopin opettaja varoitti velkojen takaamisen seuraamuksista."

Ei millään pahalla, mutta olit liian nuori näkemään kokonaiskuviota. Ymmärrän toki, että katsot asioita hiukan harmaasävyisesti.

Esim. Kiinteistösijoitusyhtiö Notareal Oy. Toimitujohtajaa taidetaan etsiä vieläkin. Nimi on osuva. Pankit lainasivat +kymmeniä+ miljoonia ja yhtiö myi ali- tai samaan hintaan eteenpäin. Lainojen erääntyessä oli fyrkat kummasti häipyneet.

Kundit haalivat kaduilta laitapuolen kulkijoita veivät hienoon hotelliin suihkuun ja ostivat uuden puvun. Bulvaanin luottotiedot toki tarkistettiin sitä ennen. Hämmästyttävän monella heistä ne ovat ihme kyllä kunnossa. Ei kun pankkiin ja lainoja takaamaan.

Pankinjohtajat olivat usein näissä vedätyksissä mukana, provikkaa vastaan toki.

Minullekkin tarjottiin vaihdossa maata lapista. Kansio oli hienosti laadittu ja liiketoimintasuunnitelma lomakylälle. Toki tarkistin ja tuo muutaman hehtaarin tontti oli suota keskella ei mitää. Paikallinen pankin johtaja siellä estoitta puhelimitse kehui sijoituksen erinomaisuutta.

Esimerkkejä riittää...

Väittäisin, että näillä veijareilla oli erinomainen pätevyys ja tietotaito liiketoiminnan harjoittamiseen. Esim. Ulf Sunqvistilla ja velipojallaan.

Koko jupakan pahin anti oli se, että syyttömät tai kilteyttään lankaan menneet kärsivät eniten. Suurimmat konnat olivat usein näitä rahan tuputtajia ei tuomioita vaan huippupaikat valtion roskapankista.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin Vastaus kommenttiin #26

Tällaisia huijauksia todellakin esiintyi ja esiintyi edelleen. Onneksi aivan kaikki oikeudenkäynnit eivät ole presidentti Mauno Koiviston toiveista huolimatta menneet siten, että pankit olisivat aina päässeet vastuusta, koska esim. viitisen vuotta sitten Nordea pakotettiin korvaamaan sijoittajille Mermaid-sijoitusten tappioita, koska niitä oli harhaanjohtavasti markkinoitu riskittöminä.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Mikko Nummelin!

Älä näe tuollaista vaivaa turhaan kirjoitteluun, jos et ymmärrä,... tai kun Sinulta puuttuu tietoa.

Miten tietoa voi ollakaan, koska Halonen määräsi Koiviston pyynnöstä konklaviin asiakirjat salaisi.

Onko Nummelin selittelyillään Koiviston valtiopetoksellisten jälkien lakaisija?

Lue puolueetonta tietoa tästä
http://jormajaakkola.fi/Koiviston_konklaavi

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin Vastaus kommenttiin #34

Mainitsin Koiviston kommentissani siinä sävyssä, että olen tietoinen hänen ajoittain erittäin kyseenalaisesta tavastaan tehdä politiikkaa presidenttikaudellaan.

Koivistohan oli taustaltaan pankkiiri ja käynyt "korkoa kasvamassa" Suomen pankin johtajana ennen presidenttiuraansa ja tämä selittää osittain hänen poikkeuksellista kiinnostustaan asettaa pankit muiden yläpuolelle yhteiskunnassa. Koivisto ei tietenkään ole ainoa poliitikko, jolla on tapana tehdä näin, samaa poikkeuksellisen pankkimyönteistä linjaahan on ollut nähtävissä myös eurokriisin selvittelyssä.

Koivisto on toisesta syystä erityisen vihattu Baltian maissa, koska 1990-luvun alussa tämä oli kehottanut virolaisia välttämään itsenäistymispyrkimyksiä.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #45

Kiitos Mikko hyvästä vastauksesta!

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Montako dókumenttia tarvitset? Onko Sinun mielestä pelkkä tarjous sama kuin velkakirja?

Kohta 2. 9.6.1994 omaisuu 0 markalla. Pankin takataskussa tarjous 2,5 kk. aiemmin 3,280 000 . Katsos poika Rikoslaki 28 luku 4§...
Näyttö on vahva, joten ihan tuha hölistä P:tä. Jos omaisuuden arvo oli sitovalla tarjousella todettu olevan ylikin velkavastuun määrän - niin mistähän nuo yrittäjät kautta takaajat jäivät velkaa. Ihan oikeasti - opettele Suomen Laki, ennen kuinb tulet tänne totena väittämään tuollaisia.

Nyt on lukematon määrä näyttöjä, joissa valuuttavelka oli pankin ei yrittäjän.

Haluatko Sinä nyt ihan oikeasti maksaa pakkitukea edelleenkin? Älä pidä kansaa tyhmänä, sillä jotkut voivat olla -on kuitenkin viisautta olla luottamatta siihen, sillä suurin osa kansa´sta alkaa ymmärtää kusetuksen taustan. Sorry - totuus ei pala tulessankaan!

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin Vastaus kommenttiin #39

Ei tarjous tietenkään ole velkakirja. Omastakin asuntovelastani tuli velkakirja vasta siinä vaiheessa kun asiapaperit allekirjoitettiin ja pankki siirsi rahat tililleni kauppasumman suorittamista varten. Sitä varten olin ollut jo pitkään vain pankin "lainalupauksen" varassa ja aikaisemmin olin pyytänyt toiselta pankilta lainatarjouksia ilman, että olisin niihin tarttunut.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kun monet kirjoittajat ovat pahoittaneet mielensä puheenjohtaja Juha Sipilän Helsingin Sanomien haastattelussa esittämästä anteeksipyynnöstä, niin unohdetaan autuaasti se, että hän ainoastaan vastasi haastattelijan esittämään kysymykseen. Jos Sipilä olisi sanonut ettei hänen tarvitse pyytää anteeksi 1990-luvulla tapahtuneista asioista voi vain kuvitella, minkälainen älämölö siitä olisikaan noussut. Voisin veikata, että keskiolutkohu ei olisi ollut mitään sen rinnalla. Olisiko kansanedustaja Turunen kieltäytynyt vastaamasta tai vastannut toisin?

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Vaikka olen kokoomuslainen, olen tietoinen Kaj Turusen ansioista. Lamavelkaiset yhteistyökumppanini ovat nimittäin minulle kertoneet.

Itse en ole velallinen. Olen pyyteetömästi auttanut 1990-luvun velallisia. Nimittäin heidän kohtalonsa on vain sivulause valtiopetoksissa, joita Mauno Koivisto 1990-luvun alussa teki.

http://jormajaakkola.fi/Koiviston_konklaavi

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Itse ihmettelin, kun nimenomaan yrittäjiltä pyydetään anteeksi, mutta esimerkiksi tuolloin nuorisotyöttömyyden kokeneilta ei.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Jussi Jalonen, kerrankin kanssasi samaa mieltä. Anteeksi olisi syytä pyytää koko Suomen kansalta, mutta se nyt ei vielä olisi kuin alku. Tehdyt laittomuudet 90-luvulta tähän päivään asti pitäisi tutkia, laittomat päätökset purkaa, korjata aikaansaadut vahingot niin pitkält kuin mahdollista ja palauttaa Suomi oikeus- ja hyvinvointivaltioksi.

Noin niinkuin aluksi.

Käyttäjän MaaritLammasniemi kuva
Maarit Lammasniemi

Itse en ymmärrä tavallaan koko anteeksipyyntöä. Se ei auta. Se voi tehdä ehkä jonkun hetkeksi iloiseksi, mutta ei tuo perheiden elämää takaisin, ei tämän takia menetettyjä perheenjäseniä, ei monen kertaan maksettuja, olemattomia lainoja. Ensin tutkinta pystyyn ja selvittämään mitä tapahtui. Tuomiot niistä paikalleen, korvaukset perheille, maineen palautus. Ylimääräisten maksujen palautus, kaikenlaisia mikä ryöstettiin, ja sitten anteeksipyyntö. Näkyvä ja julkisen, niinku, että koko kansa tietää. Joku pohtii, että kuuluuko Sipilälle. Varmasti. Hän on joko johtaja, joka tekee pesäeron huijareiden ja valehtelijoiden poppooseen, tai on itse heidänlaisensa, ja vanhoilla eväillä jatkaa.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Sipilälle ei kuulu anteeksipyyntö presidentti Koivston tekemistä valtiopetoksista.

Mutta toimiin Sipilä voisi ryhtyä valtiopetosten vaatimisessa selvitettäväksi.

Samalla automaattisesti tapahtuu irrottautuminen EU:sta ja eurosta.
Puheistaan päätellen Sipilä on EU- ja euro-mies.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Hyvin muotoiltu Maarit! Hyvää ja oikeudenmukaista teksti-. Kiitos!
Juuri tähän pyrimme porukalla: Allekirjoittakaa ja jakaa, niin selvitetään totuus: http://www.adressit.com/totuus_esiin_-_mihin_havis...

Jukka Mäkinen

Oikeastaan vähän harmittaa kun silloin lainaa tyrkytettiin joka tuutista enkä ottanut vastaan. Kuitenkin olen ollut Suomesta pois lähes koko ajan sitten 90-luvun alun. Olis se aika kivaa kun olis muutaman miljoonan maksamattomat velat ja ne kuitattaisiin nyt pois. Ei olis tarvinnu niitäkään paria lyhyttä duunikeikkaa käydä Suomessa tekemässä. Rehellisyys ei kannata. Tosin nukkuu yönsä hyvin.

Käyttäjän JuhaKeltti kuva
Juha Keltti

Kansanedustajalla on ollut neljä vuotta aikaa tehdä valtiopäivätoimia - aloitteita, kyselyjä ym. Voisiko ed. Turunen kertoa mitä hän tai hänen ryhmänsä on tehnyt kirjoituksessa mainituissa asioissa? Onko myöskään tehty mitään perintäbisneksen rajoittamiseksi, perusturvan parantamiseksi (vrt. Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitean moitteet), työttömien aseman helpottamiseksi vaikkapa pakkotyötä (ns. kuntouttavaa työtoimintaa) suitsimalla, tai ulosottoon joutuneiden aseman helpottamiseksi?

Käyttäjän JuhaKeltti kuva
Juha Keltti

Luin kyllä että jotain tehtiin lakivaliokunnassa, mutta mitä, tarkalleen ottaen? Valistunut yleisö osaa sitten arvioida, oliko ehdotus mahdollinen toteuttaa, kun sen on ensin nähnyt. Ylimalkaisuudet eivät riitä näiden vaalien alla, köyhien mitta on täynnä.

Käyttäjän turuka kuva
Kaj Turunen

Juha Keltti. Monella tavalla, tässä nyt yksi: http://demokraatti.fi/ihmettelen-etta-edes-keskust...
Laitoin nyt Demokraatti-lehden jutun, ettet nyt seuraavaksi syytä perussuomalaisten oman median objektiivisuutta.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Kaj Turunen on ottanut vakavasti meidän 90-luvun uhrien oikeusturvaloukkaukset. Suomen Laki on melko hyvä, mutta käytäntö on epätasa-arvoinen oikeusistuimissa. Tämä alkoi nimenomaan kärsjistyä 90-luvulla ja tähän voimme kaikki vaikuttaa, pitämällä keskustelua yllä ja tukemalla, niitä kansanedustajia, jotka ihan oikeasti yrittävät muuttaa tilannetta. Perussuomalaissaäitä henkilöitä on paljon: Kaj, Pirkko k. Mattila, Lea Mäkipää, Arja Juvonen, Arto Luukkanen jne
Pisetään keskustelu yllä, jotta 90-luvun uhrit saavat oikeutta:
http://www.adressit.com/totuus_esiin_-_mihin_havis...

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Oleellista olisi myös muistuttaa kansalaisia, miten velallisten kohtelu seurauksineen liittyy "isoon kuvioon" eli talouden ruoskimiseen Emu-kuntoon. Ettei ihmisille jäisi sellaista vaikutelmaa, että jotkut yksittäiset roistot sattuivat tyhmyyttään ja ahneuttaan tekemään kataluuksia. Sipilän pitäisi pyytää anteeksi sitä "isoa kuviota", mutta silloin hän joutuisi samalla pyytämään anteeksi EU:hun ja Emuun ja Euroon liittymistä. Ja se olisikin hyvä alku niistä irrottautumiseksi... :)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"miten velallisten kohtelu seurauksineen liittyy "isoon kuvioon" eli talouden ruoskimiseen Emu-kuntoon."

Aivan näin, tästä on Jorma Jaakkola tehnyt suuren työn selvitellessään miten kupla tehtiin ja puhkaistiin. Euroopan Liittovaltio oli kaiken lähtökohtana ja tämä Suuri Suunnitelma jatkuu tänäkin päivänä vaikkakin yskii päivä päivältä pahemmin.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kiitos Jarmo Makkonen kiitoksista!

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Keskusta Sipilän johdolla yrittää pestä kasvojaan. Anteeksi pyyntö kahdenkymmenenvuoden jälkeen. Älkää viitsikö!

Samat rosvot ovat haistaneet jo veren ja haluavat jällleen osingoille. Oikeus päättäköön kenelle nalli napsahtaa....

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Sipilä pyytää valtiovallan toisten päättäjien puolesta anteeksi, koska varsinaiset tekijöille se lienee mahdotonta.Niissä oloissa on annettu lainsäädäntöä ja asetusta velkajärjestelyistä vuonna 1993.
mm. ks. alla.

https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Mistähän rautalangasta päättäjille pitäisi tuoda julki, että nykyinen ulosottokäytäntö on kohtuuton. Pelkästään se, että maksavan henkilön pääoma pysyy samana tai jopa nousee ylisuurten korkojen takia. Velkavankeudesta ei vapaudu maksamalla.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Sitten vielä Mirjami kysymys, ovatko kaikki 90-lukulaiset velkaa? Osalta ryötettiin lainvastaisesti, tilitysvelvollisuus rikkoen ja varat kavallettiin pankille. Mistä nä ryöstetyt ihmiset ovat velkaa - eivät mistään! Heille ollaan velkaa.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Hilkka, ei varmasti ole. Nyt puhuin nykyajan ulosottovelallisista, joita roikotetaan pitkässä hirressä ilman valon häivää. He ovat yhteiskunnan reunalla, vailla oikeuksia. Minkään valtakunnan kohtuullistamista ei ole luvassa, siitä Finanssivalvonta pitää huolen.
Tämä ulkoistettu ihmisryhmä, lähes puoli miljoonaa kansalaista, on kallis paukku yhteiskunnalle. Pelkästään jo se, että eivät jaksa käydä työssä, masentuvat ja luovuttavat.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

"Eräs Suomen taloushistorian parhaiten vaiettu asia on lamavelallisten kohtelu 1991 – 2008. Se pitää sisällään niin hurjia päätöksiä ja inhimillistä kärsimystä, että on syytä hiukan valottaa asiaa ja muistuttaa, mitä sen hetkiset poliittiset päättäjät tekivät. Erityisen tärkeää tämä on siksi, että kaksi päävastuullisista – Paavo Lipponen, silloinen pääministeri ja Sauli Niinistö, lamavellallisten orjuutuspäätösten aikainen valtiovarainministeri – ovat pokkana pyrkimässä ”koko kansan presidenteiksi”.
http://ilkkakakko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/84064-l...

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kansanedustaja Turunen odotan edelleen vastaustanne aiemmin esittämääni kysymykseen. Pitääkö vastauksen antamista miettiä yön yli.

Käyttäjän turuka kuva
Kaj Turunen

Vastaus on otsikossa ja kirjoituksessani. Asiat eivät ole ohi 90-luvun osalta, kuten kommenteista voit lukea.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Täällä on ONNEKSI keskeneräisiä tilitysvelvollisuus tapauksia, joiden perusteena on oikeuden LAINVOIMAISET päätökset. Tämä siis Arvolle tiedoksi, sillä Kaj Turusella on faktat selkärankana. Jos totuuden selvittäminen Arvoa arvellutta - herää kysymys -Miksi?

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kiitos Turuselle poliitikon vastauksesta. 1990-luvun velallisten asian nostaminen eduskunnan lakivaliokuntaan vuoden 2014 lopulla oli puoli vuotta ennen eduskuntavaaleja oli todella upea teko. En kuitenkaan saanut vastausta siihen, mitä Turunen olisi vastannut haastattelijan nopeaan kysymykseen anteeksipyynnöstä.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Arvo. Turusen ei kannata pyyntöösi vastata sillä hänelle EI ko. kysymystä voi esittää. Sitä vastausta pitäisi pyydellä paremminkin Juhantalolta ja kumppaneilta sillä he taisivat olla silloin vallan kahvassa.
Arvon kannattaisi myös keskustalaisena tutkiskella Nevalaisen kommenttia numero 25.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Juhantalo on Satakunnan Radiossa avautunut. Myös Juhantalo oli laman uhri. Katso runsaan 20 minuutin haastattelu osoitteesta:
http://www.promerit.net/2013/10/23127/

Vielä:
Todellinen koplaus oli aivan eri kuin se, mistä Juhantaloa syytettiin.
Miljardiluokan koplaus. Toivottavasti Juhantalo kertoo vielä lisää. Toiveita on...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Todellinen koplaus oli aivan eri kuin se, mistä Juhantaloa syytettiin. Miljardiluokan koplaus"

Olisi mielenkiintoista tietää miten Tampella ajettiin konkurssiin näillä koplauksilla. Tampellalla oli terveitä rakenteita enemmän kuin sairaita, Tamrock myytiin ruotsalaiselle Sandvikille ja paljon meni ulkomaalaisomistukseen. Tampella rakensi vetureita ja kaikki tämä tietotaito on suurinpiirtein hävinnyt Suomesta, oliko järkeä tilata Pendolinot Italiasta Suomen talveen?

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Hieno kommentti Jarmolta!

Koplaukset maksoivat 15 miljardia markkaa.
Tampellan konkurssi raukesi varojen puutteeseen.

Koplauksessa pelastettavaksi jäi (Patrian) kranaatinheittimet, joista isä Bush (Koiviston aikaan) ja poika Bush (Lipposen aikaan) olivat kiinnostuneita.

Mielenkiintoisinta miljardiluokan koplauksessa on, että Suomen Pankki harjoitti sota-aseteollisutta.

Juhantalon kohtalona oli tuolloin olla kauppa- ja teollisuusministeri.
Suu piti tukkia ja tehdä syntipukki koplaukseen ja samalla kärpäslätkän iskulla sopiva syyllinen myös lamaan: Puhu mitä puhut, mutta valehtelet.

Jokaisen kannattaa katsoa Yle Satakunnan Radion videohaastattelu Juhantalon avautumisesta 20 vuoden jälkeen http://www.promerit.net/2013/10/23127/

Toimituksen poiminnat