kajturunen

Kehitysvammaisten oikeuksista on huolehdittava

Kehitysvammaisten oikeuksia pitää puolustaa ja YK:n vammaisten oikeuksien yleissopimus ratifioida.

Pidän tärkeänä, että Suomi ratifioi YK:n vammaisten oikeuksien yleissopimuksen mahdollisimman pikaisesti.

Suomi on viimeisiä EU-maita joissa sopimusta ei ole ratifioitu. Sopimuksella pyritään takaamaan vammaisille henkilöille samat oikeudet yhteiskunnalliseen osallistumiseen kuin kaikille muillekin.

Eduskunta hyväksyi tiistaina 3.332015 täysistunnossa yleissopimuksen. Se on tarkoitus ratifioida pian, mutta käytännössä ratifiointi siirtyy vaalien yli seuraavalle hallitukselle.

Toivon, että poliittista tahtoa sopimuksen ratifiointiin löytyy vaalien jälkeenkin.

Me päättäjät olemme osaltamme vastuussa siitä, että jokainen kehitysvammainen saa hyvän elämän. Laitoksissa asuville vammaisille on tärkeää saada pidettyä tiivis yhteys perheeseensä. Tämän vuoksi vähävaraisia perheitä on tarvittaessa tuettava matkakustannuksissa perheen ja laitoksen välillä. Myös itsenäinen asuminen on mahdollistettava heille, jotka sitä haluavat ja siihen pystyvät.

Toisin kuin kansanedustaja Tom Packalén (PS) sanoi 3.3.2015 Ylen Ajankohtaisessa Kakkosessa, mielestäni vammaisten oikeuksien yleissopimuksen ratifiointi tuo tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Ennen ratifiointia Suomen on laitettava lainsäädäntönsä vastaamaan vammaisten oikeuksien yleissopimusta. Ratifiointiin liittyy itsemääräämislain hyväksyminen, joka koskee mm. kehitysvammaisten ja muistisairaiden itsemääräämisoikeutta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Tämä inhimillisyyden nimissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat