kajturunen

Musiikin viennin rahoitus on mahdollisuuksien mahdollistamista

Flou-festareiden yhteydessä perjantaina järjestettiin pyöreän pöydän keskustelu suomalaisen musiikin viennin rahoituksesta. Keskustelemassa oli ulkomaankauppaministerin lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön edustajia. Mukana oli edustettuna musiikin raskaansarjan tekijöitä, niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitä ja yhdistyksiä. Minä edustin eduskunnan talousvaliokuntaa.

Keskustelu oli mielenkiintoinen ja avartava. Tulin siihen tulokseen, että nykyiset viennin rahoitusmallit eivät vastaa kunnolla luovien alojen vientirahoituksen tarpeeseen. Luovat alat ja varsinkin musiikin vienti tarvitsee dynaamista rahoitusta ja yleensä nopeita päätöksiä. Musiikin viennin rahoituksen tarpeet ovat lisäksi paljon muuta kuin messuille osallistumisen tai bändin kiertueen tukemista ulkomaille.

Musiikin viennin rahoituksessa on mielestäni suurelta osin kysymys mahdollisuuden mahdollistamisesta. Mahdollisuus on ”hitti”, joka myy kansainvälisesti. Säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja tuottajille tilaisuudet osallistua kansainvälisiin projekteihin tulee usein hyvinkin nopealla aikataululla, siksi myös rahoituksen olisi pystyttävä vastaamaan näihin aikatauluihin.

Keskustelussa heitinkin ajatuksen musiikin vientirahastosta, joka voisi vastata viennin tarpeisiin paremmin kuin jäykät valtion hallinnoimat organisaatiot. Rahaston pääoma voitaisiin siirtää valtion budjetista tai valtion vientirahoitusta hoitavien organisaatioiden budjeteista, Team Finlandilta tai Tekesiltä. Rahaston käyttöä voisi hoitaa ammattitaitoinen Music Finland TEM:n valvonnassa.

Viime vuosina on vaivuttu pessimistisyyteen ja hoettu ettei uutta Nokiaa tule. En halua lähteä tuohon mukaan. Luovat alat ovat Suomelle monta Nokiaa. Meidän on vain nähtävä se mahdollisuus ja tehdä toimenpiteet viennin mahdollistamiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Joo. Musiikin ja pelit voisi siirtää organisaatioon Onnenkantamoisten tuki. Ehkä veikkauvaroista riittäisi. Olen ihan vakavissani...

Kari Ahveninen

Kukahan mahtoi rahoittaa esmes Nightwishin viennin maailmalle? Tai muu menestyneet artistit...

Taitaa olla taas niitä hankkeita joissa saadaan rahaa palamaan mutta tulosta melko laihasti. Kas kun ne musiikin ostajat ostavat esmes levyjä siksi että musiikki on heidän mielestään sen arvoista, ei sen takia että se on peräisin Suomesta. Tai että sitä on vientirahoitettu...

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Ei senttiäkään julkisia rahoja tälläiseen, vaan joukkorahoituksen ehdot helpommaksi.

Ja nyt kun mietitte mistä leikkaatte, niin mainitsemasi "Rahaston pääoma voitaisiin siirtää valtion budjetista tai valtion vientirahoitusta hoitavien organisaatioiden budjeteista, Team Finlandilta tai Tekesiltä." on hyvä alku.

Seppo Hildén

Heh, nykyisin on netti ja youtube, johon kuka tahansa musiikintekijä/bändi voi heittää tuotoksensa ja markkinat on valtavat. Kyllä sieltä hyvät nousee esille ja samalla mahdollisuus päästä maailmalle. Ei siinä valtiovallan tarvitse uutta byrokraattisysteemia tätä varten laittaa pystyyn.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Itse asiassa nykyinen byrokraattisysteemi estää tehokkaasti esim. musiikin tuottamisen lahjoituksilla.

Toimituksen poiminnat