kajturunen

Turvapaikan hakijoita on autettava

Sodat, ISIS erityisesti, ja terrorismi riehuvat maailmalla erittäin raakana.

Pakolaisten ja turvapaikan hakijoiden määrä on räjähtänyt käsiin, ja ihmissalakuljetuksesta on tullut moraaliton, raaka ja härski globaalibusiness. Ihmisten hädälle emme saa kääntää selkäämme. Heitä on autettava, jotka oikeasti apua tarvitsevat. Auttaminen ei kuitenkaan ole pelkästään Euroopan asia, vaan vastuu kuuluu kaikille maailman turvallisille maille, jotka ovat YK:n jäseniä.

Hämmästyin YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon lausuntoa: "Euroopan valtioiden on lisättävä turvallisia ja laillisia kanavia maahanmuutolle". On totta, että ihmissalakuljettajista ei päästä eroon muutoin kuin tekemällä lailliset reitit turvapaikanhakijoille, mutta suuri kysymys onkin: Mihin? Turvapaikan hakijat tulevat pääasiassa muualta kuin Euroopasta. Syyriasta ja Afrikasta kaiketi pääasiassa. Eurooppa voi kantaa oman osansa, mutta vastuu sijoittamisesta kuuluu kaikille maille. Vastuu kuuluu siksi nimenomaan YK:lle ja sitä kautta pääsihteerillekin. Turvapaikan hakija hakee vain turvapaikkaa, ei parempaa sosiaaliturvaa. Näin ollen turvapaikka voi olla yhtälailla Kiinassa, Jenkeissä, Perussa, Chilessä, jne.. 

YK:n on vastattava tähän nykyiseen ihmisten hätään pitämällä hätäkokouksen, jossa sovitaan globaalista taakan jaosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Lähes kaikki turvapaikan tarpeessa olevat syyrialaiset ovat tällä hetkellä Syyrian naapurimaissa. Euroopan pitäisi ensisijaisesti tukea näiden maiden kohtuutonta tilannetta. Suomen hallitushan on nyt rajusti vähentämässä tukea kriisin lähialueille, ehkä kannattaisi miettiä uudestaan?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Ymmärrän syyrialaisten hädän, sota on kauhea asia. Mutta kertokaa, joku ny miulle, mistä rahat otetaan? Lopetetaan eläkeläisten asumistuen maksu, opintotuet, työttömyyskorvaukset????

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Puoluetuista ja autoveron kevennyksestä vaikkapa. Tokihan perussuomalaisille tulee mieleen vain vähäosaisten menoista leikkaminen :)

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #5

Puoluetuista ja autoveronkevennyksestä muodostuu summa....e?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Minäpä kerron, miniämme täyttää lähipäivänä 30-vuotta, kysyi pojaltamme mitä haluat lahjaksi, vastaus oli "anna rahat Syyriän lapsille" Outi Mara ei kai tälläistä solinaarisuuta voi ymmärtää. Kai turunen on järkimies. miksi hän on persuissa, sitä on vaikeaa ymmärtää.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #10

Kiitos Arto (jälleen kerran) ylevästä kommentistasi. Et kuitenkaan vastannut kysymykseen, mistä rahat otetaan? Jos meillä olisi vara, mikä ettei, otetaan vaikka 5milj ihmistä, kyllähän Suomeen mahtuu. Mutta kuka sen maksaa ja millä?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #11

EUn tämä pitäisi rahoittaa, ei yksittäiset kansat.
Ja EUlta löytyy todella paljon leikattavaa.

Henry

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Eikö USA, joka elää jo nousukauden alkua voisi osallistua pakolaisvyöryn selvittelyyn mm. turvapaikkoja tarjoamalla. Ymmärtääkseni se ei ole aivan osaton nykyiseen tilanteeseen. Ja se on sitä valkoisen miehen taakkaa tottunut kohtaamaan ihan kotioloissa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Vuonna 2006 Yhdysvallat otti vastaan n 844 000 (844 tuhatta) pakolaista. Senjälkeen aika tasaisesti n 260 000 - 280 000/vuosi.

Meillä tiukasta turvapaikkapolitiikasta esimerkkeinä mainitut Kanada 2012/160 000 pakolaista ja Australia 2006/69 000 ja 2012/30 000. Iso-Britannian luvut olivat 2006/301 000 ja 2012/150 000.

2012 uudempia tilastoja en pikahaulla löytänyt mutta tuostakin selvisi että Suomella on noihin lukuihin matkaa.

Se on kuitenkin hyvä kun tilastoja on saatavilla. Ne osoittavat äärinuivaliston puheet aikamoiseksi lööperiksi. Kun edes tosiasiat eivät tue agendaa niin toistellaan pötypuheita kerta toisensa perään. Lukijalle jää vaiva tarkastaa väitteiden toddenperäisyys tai vaihtoehtoisesti uskoa mitä toiset hatusta keksivät kertoa.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Hyvä kun kaivoit lukuja esille.

Ehkä en kyllin selvästi formuloinut ajatustani USA:n taakanjaosta nimenomaan Eurooppaan suuntautuvasta pakolaisliikehdinnästä, josta hyvin suuri osa taitaa tulla Lähi-Idästä.

Kalevan julkaiseman tiedon mukaan:
"Ulkomaat 25.8.2015 4:07 | päivitetty 25.8.2015 4:39

Yhdysvallat vastaanottaa ensi vuonna 5 000-8 000 pakolaista Syyriasta. Asiasta kertoi maan sisäministeriö."
Suomeen saattaa tulla saman verran turvapaikan hakijoita Syyriasta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #8

Jos Syyrian kansaa olisi autettu kaatamaan Assadin hallinto heti kansannousun alussa olisi tilanne nyt kovin paljon parempi. Mitä Suomi teki sen eteen?

Yhdysvallat nimenomaan joutui luopumaan kv yhteisön mitäänsanomattomuuden ja varsinkin Venäjän vastustustuksesta johtuen kaataa Assadin hallinto. Nyt sitten maksellaan laskua.
Olisiko Suomella ollut lihasta neuvoa Venäjää lopettamaan omia kansalaisiaan pommittavan hallinnon tukeminen. Ei täällä edes yritetty ja seuraukset sitten sen mukaiset. Suomikaan kun ei elä kuplassa vaan omilla tekemisillämme, tekemättä jättämisillä ja silmien sulkemisella on seurauksensa. Yritettiinkö edes?

Nyt Assadin kaataminen on myöhäistä kun maalla on muitakin murheita. Päänsä pensaaseen lykänneet valtiot kuten me maksamme nyt hintaa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Vihreiden esittämä humanitäärisen passi on kelpo ajatus, ja osaltaan se toimisi tehokkaasti salakuljetusten vähenemisen puolesta.

Vastapainoksi pitää harjoittaa tehokkaammin niitä toimia joilla kriisit ratkaistaan jo lähtömaissa, mieluiten ennen niiden syntyä. Se taas puolestaan edellyttää myös sotilaallista yhteistyötä. Suomeltakin nykyistä paljon vahvempaa osallistumista yhdessä länsimaiden kanssa poliittisiin, taloudellisiin ja sotilaallisiin hankkeisiin tai sopimuksiin.
Se tulee olemaan Suomelle paljon vaikeampi paikka: tarvitaan huomattava asennemuutos. Sellaiset toimet tulevat myös maksamaan paljon enemmän kuin meillä tähän asti on totuttu.

Jaakko Häkkinen

"Turvapaikan hakija hakee vain turvapaikkaa, ei parempaa sosiaaliturvaa. Näin ollen turvapaikka voi olla yhtälailla Kiinassa, Jenkeissä, Perussa, Chilessä, jne.."
-- Hyvä pointti! Miksi vain Euroopan pitäisi ottaa pakenijatulva vastaan?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Eurooppahan on ottanut vain pienen osan vastaan. Lähes kaikki pakolaiset ovat Aasiassa ja Afrikassa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Mitä tähän tulee:
"Euroopan valtioiden on lisättävä turvallisia ja laillisia kanavia maahanmuutolle"
EU voisi tehdä yhteneväiset säännöt siitä, kuinka turvapaikkaa voi hakea suurlähetystöjen kautta. Nythän se tie on syyrialaisilta suljettu, ei edes naapurimaiden suurlähetystöt ota vastaan hakemuksia - on siis lähdettävä "pitkälle tielle" ja sitten jossakin maassa ilmottauduttava poliisille.

Syyrian asiassa EUn pitäisi ensi kädessä tukeä Turkkia, Libanonia ja Jordaniaa, joissa yhteensä 4 miljoonaa Syyrian pakolaista.
Heile turvalliset olot, koulutusta ja sairaanhoitoa (sekä minun mielestäni: uudelleen sijoittamismahdollisuus).

Henry

Toimituksen poiminnat