kajturunen

Listavaalit – Demokratian irvikuva

On aivan käsittämätöntä, että nyt viritellään edes keskustelua ns. listavaaleista. Tällaisella vaalitavalla riistetään äänestäjältä oikeus äänestää haluamaansa ehdokasta. Listavaalihan tarkoittaa, että puolueet asettavat ehdokkaansa valintajärjestykseen listalle. On ykkösehdokas, kakkonen, kolmonen jne… Kuinka monta tulee valituksi, riippuu miten paljon puolue saa ääniä.

Käytännössä listavaaleilla ehdokkaan valituksi tulemisesta päättäminen viedään kansalaisilta puolueiden hämäriin sisäpiireihin. Esitykset maakuntavaalien, tai muidenkaan vaalien järjestämisestä listavaaleina on ylimielistä kansalaisten halveksimista.

Meillä Suomessa ei äänestysaktiivisuus ole muutenkaan kovin korkealla tasolla, mutta jos mennään vaaleihin joissa äänestäjä ei voi äänestää haluamaansa ehdokasta, tulemme kokemaan äänestysprosentin järkyttävän romahduksen.

Äänestäjällä on oltava oikeus jatkossakin äänestää parhaaksi katsomaansa ehdokasta. Listavaali on demokratian irvikuva, jota ei voi kannattaa kuin puolueiden kellokkaat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Demareillehän ja kepullehan listavaali sopisi. Valitaan läpimenijät sopivista politrukeista ja kyläpäälliköistä. Äänestäjä jätetään vain työkaluksi.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Eli mm. Ruotsi on demokratian irvikuva. Selvä...

Minkä takia muuten listavaalien vastustajat vetoavat aina niihin hämäriin sisäpiireihin kun järjestyksen voidaan tehdä kuitenkin luoda puolueen jäsenäänestyksen kautta - ei siis sisäpiirin sanelulla?

Itse en ole listavaalien suhteen kantaani päättänyt, niissä on sekä hyvät että huonot puolet nykyiseen järjestelmäämme verrattuna.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ruotsin kutsuminen demokratian irvikuvaksi on tietysti melkoista liioittelua, mutta kyllä sen järjestelmässä on tässä suhteessa kyseenalaisia piirteitä niin ehdokasasettelun kuin vaalisalaisuudenkin kohdalla.

"Minkä takia muuten listavaalien vastustajat vetoavat aina niihin hämäriin sisäpiireihin kun järjestyksen voidaan tehdä kuitenkin luoda puolueen jäsenäänestyksen kautta". Muoto "voidaan tehdä" on todellakin aiheellinen. Mutta tehtäisiinkö todella?

Ja miten käytännössä tehtäisiin ehdokkaiden järjestykseen asettaminen niin, että se todella vastaa puolueen jäsenistön kantaa? Ja siinäkin tapauksessa, puolueiden jäseniä on vain pieni osa kansalaisista ja heistäkin varsin pieni osa on aktiivisia.

Henkilövaaleissa valituksi tulemisjärjestyksen päättävät äänestäjät. Listavaaleissa äänestäjien mahdollisuus vaikuttaa omaksi kokemansa ehdokkaan valituksi tulemiseen on selvästi heikompi. Siksipä kantani listavaaleihin on selvästi kielteinen.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tietääkseni ainakin Saksan vihreät käyttivät jäsenäänestystä listan kokoamiseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

Saksan vaalijärjestelmä ei ole listavaalijärjestelmä. Siellä jokaisella äänioikeutetulla on käytössään kaksi ääntä. Toisella äänestetään puoluetta ja toisella ehdokasta. Näin äänestäjä voi myös taktikoida antamalla puolueäänen esimerkiksi puolueelle, joka uhkaa jäädä maan viiden prosentin äänikynnyksen alle. Henkilöäänensä hän voi antaa minkä tahansa puolueen ehdokkaalle, ei ainoastaan sen puolueen ehdokkaalle, jolle antoi puolueäänensä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #9

Saksassa on eräänlainen hybridimalli. Eli tuolla luodaan myös puolueen listat. Toki esisijainen valinta on suorien henkilöäänien perusteella valittaviin, mutta myös puolueiden listoilla on vaikutusta.

Käyttäjän turuka kuva
Kaj Turunen

Tässä suurin kysymys on äänestäjän oikeudesta vaikuttaa vaaleilla valittuihin. Listavaaleilla tuo oikeus viedään äänestäjältä puolueorganisaatioon.

Pekka Heliste

Monissa maissa on käytössä hybridi eli voi äänestää listaa ja henkilöä

Jos henkilö saa ääni tarpeeksi niin hän nousee listalla

Henkilön äänestäminen Suomessa on hukkaan heitetty ääni, sillä henkilö voi joutua tekemään aivan muuta politiikkaa kuin on luvannut

Hyvä esimerkki on Turunen itse

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Kansanedustaja Turusella ei näytä olevan mitään käsitystä asiasta, josta blogin on vääntänyt.

Juuri listavaali antaa äänestäjälle sekä ns. kuluttajasuojan että myös mahdollisuuden vaikuttaa nykyistä laajemmin. Kysymyshän on vain siitä, miten listavaali järjestetään.

1. Ehdokkaat listalle on asetettava puolueiden jäsenäänestyksenä.
2. Äänestäjällä on mahdollisuus nostaa tai laskea ehdokkaitaan listan sisällä vielä varsinaisessa vaalitapahtumassa.
3. Listavaaliin voidaan sisällyttää "tykkää"- ja "en tykkää" -valintamahdollisuudet
4. Puolueet käyttäytyvät ryhmänä eduskunnassa, joten äänestäjän ei tarvitse miettiä sitä, mahtaakohan se "oman" kylän ehdokas pitää sanansa! Riittää, kun seuraa puolueen ohjelmallisia tavoitteita ja niiden toteutumista.

Muun muassa em. johtuen listavaaleihin pitäisi siirtyä kaikissa vaaleissa mahdollisimman pian!

P.S. Lisäksi listavaali automaattisesti vaikeuttaa populistien toimia, mikä jo yksin olisi arvokasta!!

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Listavaali lisää kiinostavuutta, koska Ruotsin äänestysprosentti pyörii 80 tienoilla, meillä jädään alle 70. On mieluisampaa äänestää yhteiskunnallisia tavoitteita kuin valehtelulla itselleen ääniä kerääviä yksilöitä jotka syövät sanansa heti eduskuntaan päästyään. Äänet pitää osata ottaa, kannusti Timo Soini ehdokkaitaan.

Käyttäjän turuka kuva
Kaj Turunen

Tuure,puoluetta voi äänestää nytkin. Tuo viimeinen lauseesi? Miten se tehdään viimeisellä sijalla listavaaleissa vaikka olisit kuinka kansan suosikki?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Henkilökohtaista suosiota kalastelevia ehdokkaitahan nyt äänestetään. Puolue sopii harjoitettavasta politiikasta vasta hallitusneuvotteluissa.

Ainakin Ruotsin järjestelmässä voi äänestää myös henkilöä, ja jos joku listan hännillä oleva saa tarpeeksi ääniä hän ohittaa jonkun listan kärkipäässä olevan ja tulee valituksi. Viimeksi näin kävi Norrbottenissa 2000-luvun alussa.

Pekka Heliste

Kansan suosikit ovat julkkiksia eikä heillä ole juurikaan yhteiskunnan kannata arvokasta annettavaa.

Heistä tulee kertakäyttöedustajia, jotka ovat vain napinpainajia neljä vuotta

Pekka Heliste

Nyt meillä eduskunta on täynnä tyhjiä julkiksia .He ovat vielä enemmmän puolueen sisäpiirin ohjattavissa kuin listalla valituista.

Nyt kuluttajansuoja on nolla kuten persut ovat takinkäännöillään todistaneet

Ja eipä tuo henkilövalinnan vapaus ole näkynyt persuissakaan.Hallituksen eli puoluen päätösten mukaan on nappia painettu sen kummemmin äänestäjän mielipidettä kysymättä.

Sinne meni takinkäännön mukana kansanedustajan vapauskin

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Hyvä esimerkki nykyisen vaalitavan lumedemokraattisuudesta. Henkilöt luovat omia imagojaan kuka mitenkin ja lupaavat sitä sun tätä, mutta tosi asiassa moni ehdokas ei edes tiedä, mistä puhuu. Henkilövaaleissa voittavat suuriäänisimmät ja rahakkaimmat tai muuten vain karismaa kansalta saavat. Kansa ei tosiaan voi olla koskaan varma, ellei tunne ehdokasta henkilökohtaisesti. Harva meistä lukee puolue- tai vaaliohjelmia äänestysvalintansa tueksi. Eivätkä kaikki ehdokkaat niitä edes noudata.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Nämälistavaalitko nyt on se mihin Suomen vaaleja ollaan uudistamassa vai mitä vaaliuudistus on tuomassa? Jotain sellaistakin kai on ollut ilmassa että eduskuntavaaleissa paikat jaettaisiin kunnan asukasluvun mukaan ja että paikan saisi vain 100 kansanedustajaa nykyisen 200 sijaan, tai ettei oppositio pääse mukaan eduskuntaa vaan putoaisi puoluelistoilta. Mutta vanhoja tiedonmurusia nuo ovat.

Pekka Heliste

Jos edustajien määrä laskee 100 niin äänikynnys nousee todella korkeaksi nyyisellä vaalipiirijaolla

Jos taas vaalipiirejä suurennetaan niin esim Lapista ei valita yhtään edustajaa

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Listavaalit antavat paljon paremman kuluttajasuojan, kuin nykyinen suhteelinen vaalitapa. Puolueet eivät hyötyisi yhtä paljon julkkisehdokkaista, kun puolueiden vaaliohjelmat olisivat enemmän keskiössä. Tämä helpottaisi äänestäjien päätöstä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Noh nykyisessä valitavasa onkin se huonopuoli että ensin itse täytyy miettiä sopiva puolue ja äänestää sitten parasta ehdokasta omasta vaalipiiristä. Ikävä kyllä aina sinne eduskuntaa istuu joku aiempi kansanedustaja tai julkkis Helsingistä. Listavaalien paraspuoli onkin ettei tarvitse sen enempää miettiä mitä tai ketä äänestää vai onko koko äänestämisellä väliä.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Puit ajatukseni sanoiksi. En ikinä vaivaudu uurnille listavaleissa.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Et ole tosissasi? Jos oikein tahdot vaikuttaa politiikassa, voithan mennä puoluetoimintaan mukaan niitä listoja kokoamaan. Minusta listat voivat olla paljon monipuolisemmin eri osaajien ja asiantuntemuksen esille tuojia, jos puolueissa oikeasti valitaan listoille ehdokkaat monipuolisesti ansioidensa mukaan. (Nythän vaalilistoille tahtovien on puolueen sisällä toinen toisensa kanssa kisailtava, ja tämä kisa on paljon raadollisempaa kun se käydään rahalla tai muun vallan avulla.)
Lisäksi listavaalit helpottavat sinunkin mukaan pääsyäsi, kun et tarvitsisi rahaa valintasi tueksi, vain osaamisesi ja uskottavuutesi asioiden hoitoon. Listavaalit antaisivat nykyistä paremmat mahdollisuudet demokratiaan myös puolueiden sisällä - jos puolueissa niin halutaan.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Ai minä politiikkan? Elämä on liian lyhyt käytettäväksi riitelyyn. Avaa telkku ja katso jotain kyselytuntia, niin laitat sen kiinni parin minuutin jälkeen.....

Käyttäjän SamiKorkiakoski kuva
Sami Korkiakoski

Kannatan jyrkästi listavaaleja.

Loppuisi populismi ja ihmiset joutuisivat kerrankin ajattelemaan omilla aivoillaan keitä äänestäisivät. Tietty perussuomalaiset voivat laittaa heidän mielestään suosituimmat poliitikot ehdokkaaksi. Muut puolueet laittaisivat ehdokkaiksi rutinoituneet ammattipoliitikot.

En näe ongelmaa, mutta ymmärrän, jos perussuomalaiset näkevät. :)

Toimituksen poiminnat