kajturunen

Työvoitto

Caruna lievensi kohtuuttomat sähkön siirtohinnan korotukset. Hyvä niin. Mieli muuttui parissa viikossa. Syyksi peruutukseen Caruna ilmoitti asiakaspalautteen. Oli syy mikä tahansa, niin peruuttaminen oli voitto kansalaiskeskustelulle.

Kerrataanpa vielä miten homma meni. Caruna ilmoitti tammikuun lopulla kohtuuttomista korotuksista asiakkailleen. Minulle alkoi tulla palautetta kiukkuisilta kansalaisilta. Kaikissa oli kysymys: Eikö korotuksille voi tehdä mitään? Palautteen määrä kasvoi viikonloppuna. Sunnuntaina 31. tammikuuta tein päätöksen, että tuon asian esille johtamassani talousvaliokunnassa. Laitoin sunnuntaina twitter-viestin asiasta, johon media tarttui. Niinpä samana sunnuntai-iltana koko valtakunta sai tietää, että talousvaliokunta puuttuu korotuksiin. 

Seuraavana päivänä, eli maanantaina, myös elinkeinoministeri ilmoitti julkisuuteen lainsäädännön tarpeesta. Ministeri hyppäsi liikkuvaan junaan mukaan. Hyvä. Asiaa käsittelimme valiokunnassa kaksi päivää kuullen kaikki osapuolet. Samaan aikaan kuluttaja-asiamies neuvotteli Carunan kanssa kohtuuttomista korotuksista. Lopputulos saatiin ja se on tyydyttävä. Sopimus ei poista kuitenkaan lainsäädännön tarvetta. Siihen talousvaliokuntaa perehtyy sitten, kun hallituksen esitykset aikanaan saapuvat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Voitko kertoa tässä, että mitä oikein sovittiin. En ole asiaan tarkemmin perehtynyt, mutta uutisoinnista saa sen käsityksen, että nyt yhden vuoden korotukset jaksotetaan kahdelle vuodelle, ja sitten kaikki on ok. Onko näin?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

jari ojala

Taitaa olla niin, että sähköverkkoihin menevä investointi on sama, mutta hinnankorotus jaksotetaan nyt kahdelle vuodelle. Siitä eteenkinpäin on tarvetta modernisoida sähköverkkoa hallituksen verkkoyhtiöille asettamien vaatimusten mukaisesti.

Nämä ovat näitä poliitikkojen suuria voittoja. Itseasiassa tilanne vain pahenee, kun investointeja viivytetään ja korjaustarve kasvaa. Tässäkin blogissa on tärkeimpänä viestittää minä, minä, minä......

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Näin minäkin olen asian ymmärtänyt. Nyt siis voi nostaa maksuja vuosittain 15%. Mikä helpotus :)

Minuakin kyllä ihmetyttää, että tätä pidetään poliittisena voittona. Ensi vuonna on sama poru.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #4

jari ojala

Jos Kaj Turusella ja muilla poliitikoilla olisi ollut vähääkään vastuullisuutta he olisivat laskeneet yksityisiltä kansalaisilta perittävää sähköveroa. No, suomalaisten edun ajaminen ei ole eduskunnan erityisen kiinnostukseen kohteena ollut vuosikymmeniin.

Hallitus puhui hallitusneuvotteluissa vaiheessa noin 300 miljoonan euron korotuksista, mutta luku on saattanut neuvottelujen loppusuoralla muuttua.

Nyt nämä kansan valitut ovat kimpassa verkkoyhtiöiden kanssa. Vaativat verkkoyhtiöitä laikimuutoksella modernisoimaan verkkonsa, hyväksyvät niiden hinnankorotukset joita nyt kovan hälinän takia jaksotetaan, mutta lopputulos on sama tai kalliimpi.

Hyvä päätös olisi siis ollut hallitukselta osallistua kustannuksiin ja helpottaa kuluttajien taakkaa pudottamalla sähköveroa.

Sähköverkkoyhtiö kerää veron korotuksen, kuten muunkin sähköveron, sähkönkäyttäjiltä sähkölaskussa sähkön siirrosta perittävän maksun yhteydessä. Sähkövero kuuluu sähkön siirtohintaan. Arvonlisävero on lisätty sekä sähköenergiaan että sähkönsiirtoon. Verkkoyhtiö toimii vain verojen kantajana ja tilittää verojen osuuden suoraan valtiolle.

Kaiken kaikkiaan tämäkin poliitikkojen esiinmarssi oli täysi farssi.

Perussuomalaiset kampanjoivat vaalien alla sillä, että teollisuuden energiakustannuksia on alennettava. Mihin unohtui köyhä kansa ?

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #6

Hyvä pajatsohan tämä on myös valtiolle, sekä veroina ,että yhtiön työllistämisen ja investointien vaikutusten kautta. Voihan olla niin, että kohta teollisuuden energiakustannuksia on pakko kompensoida ja maksajahan tiedetään. Katsotaan kuinka paljon kansalaisten persus kestää merivettä.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kansanedustaja Turusta ja Carunan keinottelijoita naurattaa. Molemmat voittivat, kun kohu Carunan ympärillä nyt laantuu. Kovat sähkön siirtohintojen korotukset otetaan vain vuoden viipeellä sellaisenaan käyttöön.

Carunan tytäryhtiöt, 2013 niitä oli kolme, perustettiin kukin 2500 euron osakepääomalla? Nyt ne pyörittävät satojen miljoonien eurojen voitollista bisnestä.

Kapitalismi on kapitalismia vaikka voissa paistaisi!

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Kannattaa huomioida, että tuossa on turha puhua mistään investointikuvioista. Carunan johdot pääosin jo maan alla eli nyt on vain tarkoitus maksimoida muualle siirrettävä voitto normi pääomistajalainakikalla.
Harmi, että tossa verottaja ja pienosaomistajat, eli Suomalaiset eläkeyhtiöt häviävät.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Rafael Rantala

Ilmassa on edelleen 350 000 kilometriä sähköjohtoa. Nykyisten ilmajohtojen vieminen maan alle olisi iso urakka. Hankkeen hinta olisi ainakin 10 miljardia euroa. Vielä on epäselvää, kuinka suuri osa kaapeloinnista olisi yhteiskunnan vastuulla ja kuinka suuri osa sähköyhtiöiden vastuulla.

Kaikki suomalaiset eläkevakuutusyhtiöt ovat sijoittajina sähköverkkoyhtiöihin niin Suomessa toimiviin ja ulkomailla oleviin. Eläkevakuutusyhtiöiden sijoituksista n. 70 % on sijoitettu ulkomaille. Toivottavasti suomalaisten kannalta kannattavasti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Sunnuntaina 31. tammikuuta tein päätöksen, että tuon asian esille johtamassani talousvaliokunnassa.
...
Ministeri hyppäsi liikkuvaan junaan mukaan."

Kukas sen kissan hente nosta jos hen ei itse henen hente nosta.

Eero Mattila

Työvoitosta voisi puhua jos poliitikot vapauttaisi sähköverkon rakentamisen kilpailulle. Kannattaisi ajatella mm. teollisuuslaitoksia, jotka voisivat ryhtyä sähköntuottajiksi ja rakentaa oman lähiverkon.
- Tämä om ainoa keino saada siirtohintoihin järkeä, että monopolille tarjotaan vaihtoehto. Tämä olisi myös keino saada mahdollisuus ostaa paikallinen sähköverkko takaisin ja panostaa paikallisiin sähkötuottoyhtiöihin ja verkkoihin... tuleville sukupolville voisi antaa jotain muutakin kuin velkaa.

- Rehnin tämän päivän puheet ei juuri luottamusta herätä. Hän näkee edelleenkin ulkomaisten sijoittajien läsnäolon hyvänä asiana. Eiu taida käytännön järki haitata ajatuksen juoksua.

Käyttäjän turuka kuva
Kaj Turunen

Sähkömarkkinalaki avataan. Korotuksiin katon ja aikavälin lisäksi on katsottava monta muutakin asiaa. Kohtuullinen tuotto, yösähkön aikaraja...jne. Nämä asiakkaan näkökulmasta..

Eero Mattila

Sähköverkon rakentamisen ja omistamisen vapauttaminen lisäisi toimeliaisuutta erityisesti maaseudulla. Elinkeinoministeri Rehnille pitäisi vääntää rautalangasta että on aivan eri asia omistaako verkon suomalaiset vai ulkomaiset yhtiöt.
- Pidän melko epäoikeudenmukaisena, että alunperin talkoilla rakennetuista ja pääosin yksityisten mailla kulkevista sähköverkoista maksetaan kohtuuttomia siirtohintoja. Sähkölinja rajoittaa maan käyttöä huomattavasti eikä sähköyhtiö korvaa tätä mitenkään.
- Kun verkot eivät enää palvele yhteistä hyvää olisi varmaan kohtuullista maksaa niistä tolppavuokraa maanomistajille tai ainakin kompensoida siirtohintaa.
- Voisi myös selvittää tarvitseeko maanomistajan sallia ulkomaisten sijoittajien sähköverkkoa omilla maillaan. Voisi valmistella lain, että maanomistaja saa lunastaa maillaan kulkevan verkon tai sitten omistaja siirtää sen pois. Tässä olisi MTKllekin tekemistä, jos siellä olisi joku selkärankainen töissä...

- Pahoin pelkään, että Suomen poliitikot (Rehn) ryhtyvät ulkomaisten sijoittajien apumiehiksi ja auttavat heitä jatkamaan rahastusta yksityisten mailla.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Tuolla kommentissa yksi on kysymys, johon odotetaan vastausta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ehkä järkevi ratkaisu olisi ollut, että kaapelointia oltaisiin nopeutettu, vapaita koneita ja työvoimaa kun on ja siksi ajaksi sähköveroa oltaisiin alennettu tasolle joka kompensoi kaapeloinnista tulevat kustannukset. Nyt tehy ratkaisu muistuttaa osamaksua ja mitä pidempi osamaksun kesto on sen kalliimmaksi se ostajalle tulee.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomessa sähkönsiirtoyhtiö voi nostaa tuottoaan miten haluaa spekuloimalla siirtohinnoittelulla ja ylikoroilla. Oletetaan että Caruna tilaa verkon kaivuutyön sisaryhtiöltään 900% ylihintaan, siihen ei ole mitään sanomista ja täysin laillista. Luulin Turusta fiksummaksi tyypiksi, mutta nenästävedettävä tämä olikin.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kiitos Turuselle laskujen loivennuksesta. Mutta; miksi edustajamme vasta tässä yhteydessä heräsivät huomioimaan Carunan laillisen veronkierron? Valtakunnallisesti se on isompi juttu koskien meitä kaikkia.

Käyttäjän turuka kuva
Kaj Turunen

Tuohon ensimmäisen kommentin kysymykseen vastauksena lainaus uutisesta jossa asia esitetty yksinkertaisesti: Caruna kertoo jaksottavansa maaliskuun alussa voimaan tulevat hinnankorotukset.
Jaksottaminen toteutetaan alentamalla sähkönsiirron kiinteitä perusmaksuja helmikuun 2017 loppuun 25 prosenttia.
Ratkaisu löytyi neuvotteluissa kuluttaja-asiamiehen kanssa. Tämän ratkaisun lisäksi Caruna tekee vastaavan muutoksen myös yritysasiakkailleen.
Osana ratkaisua Caruna sitoutuu pitämään uudet listahinnat voimassa vuoden 2017 loppuun.
Muutoksen ansiosta sähkönsiirron vuosittainen kustannusten nousu jää keskimäärin alle 15 prosenttiin sähkönsiirto-osuuden verollisesta loppusummasta asiakkaan sähkön kulutuksesta riippuen.

Eli siis kertakorotus peruttiin jaksottamalla. Caruna case johti kuitenkin siihen, että sähkömarkkinalaki avataan. Nyt on siis mahdollisuus korotuksen katon ja aikavälin lisäksi tutkia tarve säätää "kohtuullista tuottoa ja rajoittaa osingonjakoa, niin että myös tuottoa käytetään investointeihin", yösähkön ajoitusta,.jne

On kuitenkin muistettava, että energiavirastolla on tarkka ja hyvä kontrollijärjestelmä näille monopoliyhtiöille. Jos hintoja korottamalla tehdään tuottoa yli sallitun, on se palautettava seuraavan nelivuotiskauden aikana alennettuina hintoina. Myöskään yli-investointeja ei käytännössä voi tehdä. Siis hyvä kysymys on, onko 5.93% tuotto kohtuullinen monopoliyhtiöille näinä miinuskoron aikoina.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Tuo siis tarkoittanee sitä, että yhden vuoden korotukset jaksotetaan kahdelle vuodelle. Tätäkö pidät voittona?

Käyttäjän turuka kuva
Kaj Turunen

Eiköhän tuohon veronkiertoonkin pystytä puuttumaan verottajan kautta. Yli sen korkotason mikä markkinoilla on, ei ylittävältä osalta korkojen vähennystä oteta huomioon.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Toivonkin, että uusia verkkoja ei myydä nykyisin veronkiertomahdollisuuksin.

Toimituksen poiminnat