kajturunen

Kesäajasta on luovuttava

Suomi siirtyy taas sunnuntaiyönä kesäaikaan ja kelloja siirretään tunnilla eteenpäin. Siirto aiheuttaa kuitenkin monille kansalaisille fyysisiä ongelmia. Siirrosta aiheutuvia terveysriskejä ei ole tutkittu kovin laajasti, mutta ne tutkimukset joita on tehty, puoltavat yhden ajan käyttöä ja kesäajasta luopumista.Esimerkiksi niin aivo- kuin sydäninfarktit lisääntyvät kellojen siirron yhteydessä.

Myös kotieläimet ja varsinkin tuotantoeläimet kärsivät kellojen siirrosta. Perustellusti voidaan todeta, että kesäajasta luopuminen parantaa kansanterveyttä ja kansantaloutta. Harva suomalainen löytää perusteita kellojen rukkaamiselle keväisin ja syksyisin. Itsekään en näe mitään niin pakottavaa syytä, etteikö kellojen siirroista voisi luopua.

Eduskunta voi päättää tästä turhan ja tarpeettoman, jopa vaarallisenkin, kellojen siirron lopettamisesta. Toivon, että saamme tästä hallituksen esityksen. Mahdollinen asian käsittelyn aloittaminen voi tapahtua myös lakialoitteeni kautta.   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Mikäli kaksi kertaa vuosittain kellonajan siirto aiheuttaa terveysriskin, tulisi kieltää matkailukin aikavyöhykkeeltä toiselle. Toki täysin turhahan on kesä-ja talviajan erilläänpito ja yhtä aikaa kannatan.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"tulisi kieltää matkailukin aikavyöhykkeeltä toiselle."
Ainakin ulkomaanmatkailua tulisi verottaa paljon ankarammin kuin nyt. Se on täysin turhaa jos se ei liity työmatkoihin tai vastaaviin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ei ole tainnut Erkki paljoa matkustella viime aikoina?

Keväinen, vielä edessä oleva lomamatkani maksaa n. 1100 euroa. Siitä verojen osuus on 490 euroa.

Paljonko Erkin mielestä olisi kohtuullinen verojen osuus?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #10

Joo,ulkonäköönkö perustit päätelmäsi , Erkillä on hyvä olla Suomessa ,sen verran on tullut matkusteltua että on tuon ulkomaailman huomannut suuresti ylimainostetulta Suomeen verrattuna.
No, jos tuosta laskin että verotoin hinta olisi semmottiit 600€ niin verollinen sopiva olisi minun mielestäni 1800€ jos se on ulkomaanmatka mutta jos se on kotimaan hupimatka niin sitten pitäisi päästä 800€:lla. Tässä voitaisiin hyvin noudattaa sitä verotusperiaatetta että otetaan niiltä joilla sitä näyttäisi olevan. Sehän olisi helppo hoidella kohdistetulla alv:lla, voitaisiin jopa erotella EU-matkat ja sitten kaukaisemmat maat eri luokkiin jos haluttaisiin. Jos on kova hinku kauas niin sitten vaan lompsa levälleen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #10

Lennän täältä Kreikasta lomamatkana Suomeen 87 eurolla.

Jotta siitä voit sitten päätellä kohtuullisen verojen osuuden omasta matkastasi?

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Olen luopunut omien kellojen siirtelystä lähes puolivuosikymmentä sitten. Enkä ole jäänyt mistään paitsi, vaikka muilla olisi eri aika. Täytyy vain sisäistää missä ajassa olet. Kellon siirtelyt eivät tätä maailmaa muuta, eivät paranna maailman eikä Euroopan taloutta, vaikka tämänkin asian uskottelijoita tulee riittämän. Varmasti tästäkin joku osa kansalaisista on hyötynyt.
Itse en kuulu niihin.

Tulet huomaamaan, että se on EU, joka estää meitä luopumasta kesäajasta, mikä on siltä osin hyvin erikoinen asia.

” Historically the countries of Europe had different practices for observing Summer Time, but this hindered coordination of transport, communications and movements. Starting in 1981 the European Community began issuing directives requiring member states to legislate particular start and end dates for Summer Time.[1]
Since 1981 each directive has specified a transition time of 01:00 UTC and a start date of the last Sunday in March, but the end dates have differed. Successive Directives laid down two dates for the end: one on the last Sunday in September applied by the continental Member States, and the other on the fourth Sunday in October for the United Kingdom and Ireland.[1] In 1996 the end date was changed to the fourth Sunday in October for all countries.[2] In 1998 the end date was adjusted to be the last Sunday in October; this happened to be the same as the previous rule for 1996 and 1997.[3] The ninth directive, currently in force, has made this permanent.”
https://en.wikipedia.org/wiki/Summer_Time_in_Europe

Kannatan kesäajasta luopumista, ja katsotaan saatko tätä eduskunnan päätettäväksi. Jos, sen vielä ottaisi joku EU:ssa tehtäväksi muutokseksi, voisi olla merkittävämpää.

Timo Lehtonen

Kansalaisaloite:
Yhteiskunnan rasitteet kesä-talviaika pois: Voimaa, terveyttä työpäivään ja elämään Keski-Eurooppalaisella aikavyöhykkeellä

"Sovittaisiin, että Suomessa kellot käyvät ympäri vuoden Keski-Euroopan aikavyöhykkeen mukaista aikaa ilman kesäajan käyttöä. Näin aamut olisivat syksyisin ja talvisin nykyistä valoisampia. Suomessa asuvat saisivat sisäisen kellonsa tahdistumaan nykyistä paremmin valoisan ja pimeän vuorotteluun. Univaikeudet siitä johtuvat terveysriskit ja kaamosoireet vähentyisivät."

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1596

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Suomen siirtyessä aikoinaan kesä/talviaikaan, sitä perusteltiin kaupankayntiin,samanaikaisuuteen perustuen?? Amerikoissa on useampia aikavyöhykkeitä ja siellä kaiketi kuitenkin kauppa pelaa itä-ja länsirannikon välillä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kiitos, edustaja Turunen.
Ensimmäistä kertaa elämässäni kävin allekirjoittamassa kansalaisaloitteen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

En allekirjoita. Kannatan keinotekoisen kesäajan poistamista, mutta en Suomen siirtämistä UTC -2 tunnista UTC -1 tuntiin.

Espanjassa tätä tutkittiin, kun huomattiin heidän käyttämänsä aikavyöhykkeen poikkeavuus pituuspiiriensä suhteen.

Sen vasta todettiin aiheuttavan apatiaa.

---

Jotta rukataan mielummin kelloja, että ollaan edes se muutama kuukausi talvisin "oikeassa ajassa", kuin että koko ajan pielessä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tässä muutama seuraus joss...
Suomi luopuu kesäajata ei kelloja siirretä eteenpäin (UTC+3),
-UTC+3 on Moskovan aika esim Venäjä, Valkovenäjä, Saudiarabia
suomi luopu talviajasta siirretään kelloja tunnin eteenpäin (UTC+2),
-UTC+2 on Itä-Euroopan aika esim Viro, Latvia, Kreikka
suomi siirtyy Ruotsin aikaan siirretään kelloja kaksi tuntia eteenpäin (UTC+1).
-UTC+1 on Keski-Euroopna aika esim Ruotsi, Saksa, Ranska

On perusteltu että Suomen olisi järkevintä luopua talviajasta (eli siirtää kelloja vielä kerran), mutta suurin taloudellinen hyöty olisi siirtyä Keski-Euroopan aikaan (eli siirtää kelloja vielä kaksituntia eteenpäin).

Minna Hänninen

Talviajasta minäkin luopuisin, mutta pääasia, että viisareiden siirtämisestä luovutaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Mittareiden rukkaaminen poliittisilla päätöksillä on ... no jääköön sanomatta. Mutta yhtä viisasta olsi ottaa lämpömittareissa käyttöön kesä- ja talviasteikko.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Samat tyypit jotka itkevät tästä reissaavat iloisesti Ruotsin laivoilla. Mutta kun valittaa haluaa, niin aiheitahan löytyy.

Suurempi riski ainakin itsellä on pari kuppia kahvia iltakuuden jälkeen. Saman tien sisäinen kello siirtyy New Yorkin aikavyöhykkeelle!

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ehkä useimmille on ihan sama ovatko vapaapäivänä perillä Tukholmassa kello 10 vai 11 mutta silti voi olla rankkaa totutella heräämään tuntia aikaisemmin töihin, jos pitää olla vaikka kahdeksalta töissä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Emmekös me voisi luopua kerralla kaikista kelloista, kalentereista ja aikavyöhykkeistä kaikkialla maailmassa. Muutos olisi ainakin suuri ja vallankumouksellinen, tietty se tuo haasteensa mutta kaippa sekinratkaistan jotenkin esim luomalla keinotekoinen päivä maapalon yölliselle alueelle. Olisiko ajatukselle kannattajia?

Minna Hänninen

Sopii varmaan niille, joiden ei tarvitse kellon ja kalentereiden mukaan elellä :)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kyllähän se totuttelua vaatisi mutta olisi taloudelle hyödyllistä jos omisi vain yksi aikavyöhyke eikä aikaa mitattaisi. Ihmiselle se tosin voisi olla haitallista sillä koko ihmiskunta on perustanut liki kaiken ajanmittaamiseen, ihmiset saattaisivat mennä pahastikkin sekaisin.

Minna Hänninen Vastaus kommenttiin #15

Kaikkeen tottuu :) Aika on harhaa, koska menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus ovat samassa hetkessä, mutta emme vaan huomaa sitä.

http://www.hs.fi/m/tiede/a1449549641727

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #16

Ajanmittaamisessa olisi se hyöty ainakin ettei työaikoja ja taukoja tarvitsisinoudatttaa ja työtuntien sijaan olisi pakko siirtyä maksamaan tehdystä työstä. En kuitenkasn itse kannata.

Minna Hänninen Vastaus kommenttiin #25

Tehtäisiin vaan pakolliset hommat ja muuten oltaisiin kuin Ellun kanat :) Maailman ja ihmisten pitäisi muuttua todella paljon.

Ropi Jarrela

"Mikäli kaksi kertaa vuosittain kellonajan siirto aiheuttaa terveysriskin, "

No aiheuttaahan se. Nyt kellonajan siirto sattuu pääsiäispyhiin, ja kun vielä tulee lumisade niin onnettomuussuma tunnin lyhempien unien jälkeen on valmis.

Joskus aikoinaan ehdotin eduskunnalle, että siirretään kellonaikaa joka kuukausi kymmenen minuuttia, se sai jopa kannatusta pariltakymmeneltä edustajalta.

Ja jos on pakko siirtää, niin päivittäin, vajaa 20 sekuntia päivässä.

Pakko sanoa: Putin on FIKSU, Eurooppaa Fiksumpi!

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Blogistin kysymys taitaa olla turha. Eduskunta tuskin ottaa asiaa edes keskusteluun.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Kaipa se suurin univaje pääsiäisenä tulee ylensyömisestä ja ylenjuomisesta itse kullekin. Samapa tuo mikä se kellonaika sitten tiistaina tokkurassa herätessä on, kunhan hommat tulee tehtyä.

Noin muuten sitä mieltä, että tilastollisin kansanterveydellisin perustein voidaan perustella melkein mitä hyvänsä kieltoja, estoja, rajoituksia tai muutoksia nykykäytäntöihin, kunhan löytyy joku korrelaatio haittavaikutusten kanssa. Suomi olisi paljon parempi maa, jos sellaista ei harrasteltaisi lainkaan.

Voisiko esimerkiksi tätäkin tavoitetta ajaa vaikka joku positiivinen kylki edellä, ettei kuulostaisi niin tsaarinaikaiselta, dystooppiselta, ankealta, autoritääriseltä, byrokraattiselta nillitykseltä?

Kohta otan karitsapaistin lämpenemään, enkä todellakaan välitä seuraavien päivien aikana nukkuma-ajoista hevonhuttua.

Hyvää pääsiäistä!

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Englanninkielisessä tietokoneessa kesäajasta puhutaan termillä: Daylight saving time. Eli tarkoitus olisi siis säästää päivänvaloa tarkoituksenmukaisesti. Suomessa, kun täällä eletään niin pohjoisessa, että aurinko paistaa kesällä keskiyöllä, on vaikea nähdä kesäajan tuomia hyötyjä valonsäästöön. Ehkä eteläisemmässä Euroopassa jotain säästöjä saavutetaan.

Asiasta kuitenkin päättää viime kädessä nykyisin Euroopan unioni. Onko EU:n byrokratia vain niin hidasta ja jäykkää, että tässä ei kansalaisten tahto mitenkään toteudu? Vai onko kyse siitä, että Euroopan vihreät ja teollisuus haluavat säästää päivänvaloa?

Wikipedia-artikkeli https://en.wikipedia.org/wiki/Daylight_saving_time... kertoo, että päivänvalon säästöaika ei montaa prosenttia vaikuta energiankulutukseen, mutta sillä on vaikutusta vapaa-ajan viettoon iltaisin. Esimerkiksi urheilutapahtumia voidaan järjestää iltaisin auringonvalossa. Myös liikenneonnettomuudet vähenevät, etenkin jalankulkijoiden päälle ajot. Ilmeisesti Etelä-Euroopassa ollaan tyytyväisiä siihen, että illalla on vielä valoisaa, ja tästä syystä EU ei muuta päivänvalon säästöajan sääntöjä kovin helpolla.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Kannatan tätä ehdottomasti. Voidaan osoittaa EU eliitille että suomalaiset pystyvät päättämään joitain omista asioistaan. Vai pystyvätkö tässäkään asiassa?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kaj eikös kesä- ja talviaika ole oikein EU-direktiivillä määrätty jokaiseen jäsenvaltioon otettavaksi käyttöön, joten tuskinpa sitä noin vain voi käytäntöä muuttaa?

"7 artikla
Jäsenvaltioiden on saatettava tämän direktiivin noudattamisen
edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset voimaan
viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2001. Niiden on ilmoitettava
tästä komissiolle viipymättä.
Näissä jäsenvaltioiden antamissa säädöksissä on viitattava tähän
direktiiviin tai niihin on liitettävä tällainen viittaus, kun ne
virallisesti julkaistaan. Jäsenvaltioiden on säädettävä siitä, miten
viittaukset tehdään."

8 artikla
Tämä direktiivi tulee voimaan päivänä, jona se julkaistaan
Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

9 artikla
Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.
Tehty Brysselissä 19 päivänä tammikuuta 2001.

Euroopan parlamentin puolesta
Puhemies
N. FONTAINE

Neuvoston puolesta
Puheenjohtaja
B. RINGHOLM

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/...

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Eikös Suomi voisi tehdä tästä oman lain joka pohjautuu kansanterveydellisiin perusteisiin? Sillain pääsisi eroon direktiivistä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tämä on tosiaan EU-tason asia, kyllä populistipuolueenkin kansanedustajan tulisi tämä tietää.
Vihreiden meppi Heidi Hautala on kampanjoinut komissiota vastaan tässä asiassa aktiivisesti. Hän on toiminut konkreettisesti oikeaan osoitteeseen suunnatuin toimin ja hankkinut asialleen laajasti kannatusta koko Euroopan meppien joukosta.

Valitettavasti komission vastaus on typerä:
http://www.heidihautala.fi/viisarien-vaanto-seis/

Jari Hämäläinen

Asiasta on puhuttu vuosia, syksyin, keväin. Mutta onko mitään konkreettista tehty? Tuskin.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Mitään hyötyä siirrosta ei ole, mutta haittoja sitäkin enemmän. Minä ihmettelenkin miksi tällaisen asian päättäminen on niin vaikeaa! Ihmisistä noin 90 prosenttia vastusta siirtelyä, mutta silti se ei päättäjillemme riitä!?
Poliittista vastustusta ei siis juurikaan ole!
Kustannuksia siitä ei aiheudu!
Lain kirjottamiseen ja siitä päättämiseen menee aikaa noin 5 minuuttia!
Mistä siis kiikastaa?????
Jos muutos halutaan tehdä, myös EU;lle keksitään riittävä perustelu, se on varmaa!

Monimutkaiset ja isot asiat vaativat enemmän aikaa ja valmistelua, mutta tämä olisi läpihuutojuttu! Vai mitä Kaj Turunen.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

GMT+1 aika koko eurooppaan - aina Espanjasta Suomea myöden. Ei lainkaan kesäaikaa. Olisi mukavan valoisa kello 9 aamulla joulukuussakin, eikä tuntuisi kuin että ajaa yötä myöden töihin, mikä on ihan typerää..

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Nykysysteemissä aurinko nousee vuoden lyhimpänä päivänä eli talvipäivänseisauksena (21.12.) klo 9.25 ja lakee klo 15.15, jos siirryttäisiin aikavyöhykkeeltä UTC+2 aikavyöhykkeelle UTC+1 aurinko nousisi jo klo 8.25. Ännä juttu muuten että itä-Suomen Ilomantsissa kello on oikesti tunnin enemmän kuin Länsi-Suomen Korsnäsissä.

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Lappeenrannassa on tänään aurinko korkeimmillaan klo 13:12, Turussa 13:36 ja Helsingissä 13:25. Keski-Euroopan normaaliajassa aurinkokeskipäivä sijoittuisi kahta tuntia aiempaan kellonaikaan, eli Helsingissä 11:25. Kellomme olisivat siis aurinkoon nähden oikeammassa ajassa yhteisellä eurooppalaisella aikavyöhykkeellä.

Kesäajasta tulisi luopua yhteisellä eurooppalaisella sopimuksella, jotta aikaerot maiden välillä eivät ala muuttua kahdesti vuodessa. Kansanedustajan tekemä aloite on kuitenkin hyvä ensiaskel siihen, että myös EU:ssa ja muissa eurooppalaisissa yhteistyöelimissä ryhdytään toimeen kesäajasta luopumiseksi. Direktiivissä määrätty järjestely kun ei voi olla niin merkityksetön, ettei komissio tee asialle mitään.

Mitä valoisaan vapaa-aikaan tulee, siihen on luontevampi vastaus siirtyä joustavampiin työaikoihin tai muutoin sopia eri aikataulusta. Jos vähemmän aamuvirkun toimistotyöläisen päivä on valunut välille 9-17 perinteisen 8-16 sijaan, ollaan töissä nyt itse asiassa talviajan mukaisesti 8-16, eikä viisareiden siirrolla saavutettu mitään.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tässä on lisää perusteluja, miksi kellonviisareiden siirtely on pölkkypäistä: http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuu...

Kellonviisareiden siirtely haittaa vakavasti kansainvälisiä yhteyksiä nykyään, jolloin voi samalla sekunnilla ottaa puheluja ulkomaille ja kuunnella radiolähetyksiä eri puolilta maailmaa.

Erityistä haittaa aiheuttaa se että eteläisellä pallonpuoliskolla siirrytään näin keväällä talvi- eli normaaliaikaan - mutta ei tietenkään samana päivänä kuin meillä siirrellään kellon viisareita kesäaikaan. Aikaerot vaihtelevat siten muutaman päivän välein sinne ja tänne. Ota siitä sitten selvää!

Ropi Jarrela

Hienoa, että tästäkin aiheesta sallitaan rehellinen keskustelu!
"Turhia" kommentteja ei siis poisteta ;-)

Käyttäjän PekkaValkonen1 kuva
Pekka Valkonen

Suomessa on yli puoli miljoonaa kesämökkiä. Kesäasukkaiden ostovoimalla on erittäin suuri merkitys järvi-Suomen ja rannikkoseutujen mökkipaikkakuntien yrittäjille ja kunnallistaloudelle. Valoisien kuukausien leikkaaminen keväästä ja loppukesästä vähentäisi vapaa-ajan asuntojen käyttöä merkittävästi. Kukapa haluaisi työpäivän jälkeen lähteä ajamaan pimeään iltaan viettämään aikaa pimeydessä. Tarve kiinteistöjen rakentamiseen, kunnossapitoon, talkkaripalveluihin ym. vähenisi. Marketit, kyläkaupat ja torit menettäisivät asiakkaita. Seurauksena olisi yritysten lopettamisia, lisää työttömyyttä ja kuntien verotulojen vähenemistä.
Kansanedustajalta odottaisi perehtyneisyyttä pienyritystoimintaan ja kunnallistalouteen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Valkonen, #34.
Tämä ongelma voidaan ratkaista helposti ilman kellonviisareiden siirtoa. Pitää vain muuttaa työaika kesäkuukausiksi tuntia aikaisemmaksi eli klo 7-15 talvikauden 8-16 sijaan. Se on paljon helpompi ratkaisu kuin kellonviisareiden siirto kaikkine kansainvälisine ja kansallisine hankaluuksineen.

Timo Tuovinen

Miksi ei siirrytä ihan vaan yhteen ja samaan aikaan koko maailmassa. Eihän sillä nyt niin väliä ole mihin aikaan on keskipäivä tai mihin aikaan mikäkin alkaa tai päättyy.
Turha on kiinni olla jossa 7-16 työajassa. Ja jos tämä kesäaika tekee jotain hallaa terveydelle tms. niin siirretään sitä työpäivän alkua samalla kuin kelloa. Eli työ alaa vaikka klo 7 talvella ja klo 8 kesällä. Eikäpä se edes olisi mahdotonta muuttaa aika 10 järjestelmään paremmin sopivaksi. Eli tyäpäivä ois vaikka 3.33t ja vrk=10t

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Timo Tuovinen, #40.
Olen samaa mieltä, että globaali maailmanaika olisi nykymaailmassa ainoa järkevä järjestelmä:
http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuu...

Tässä vaiheessa pitäisi ensinnä päästä nopeasti eroon pölkkypäisestä kellonviisareiden siirtelystä kaksi kertaa vuodessa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Järkevää olisi myös pidentää valoisa-aika ympäri maapalloa 24 tuntiseksi joko keinovaloin tai peileillä heijastamalla jolloin unentarve vähenee ja ihmisiltä vapautuu enemmän aikaa työn tekoon. Samalla myös työntekoa voidaan tehdä samaanaikaan "päivänvalossa" ympäri palloa silloinkin toisella puolella pitäisi olla pimeäaika eli yö. Itselle ainakin sopisi vuorokauden pidentäminen 42 tuntiseksi josta 70% voisi jopa aktiiviseen työntekoon ja 30% muuhun kuten syömiseen. Vielä parempaa olisi jos löydetään keino jolla ihmiset voisivat luopua lepäämisestä ja nukkumisesta kokonaan, eikö vain?

Toimituksen poiminnat