"Helikopterirahaa" suoraan kansalaisille

Suomen talous on jämähtänyt. Viime vuosina kasvua ei ole ollut juuri ollenkaan, eikä tulevien vuosien näkymät tuo muutosta. Kaikki olemme samaa mieltä siitä, että kasvua pitäisi saada aikaiseksi. Yhtä mieltä olemme myös siitä, että suomalainen hyvinvointiyhteiskunta pitää säilyttää. Keinoista, miten tämä voisi tapahtua, on käyty julkisuudessa kipakkaakin keskustelua. Pitäisikö elvyttää velkarahalla, miten paljon voidaan julkista taloutta sopeuttaa eli suomeksi sanottuna leikata tai kuinka parannetaan kansainvälistä kilpailukykyämme vaikka palkkoja laskemalla? Huonoja vaihtoehtoja kaikki.  

Suomen velan otto on ollut kiihtyvää. Olemme velkaantuneet viimeisen kahdeksan vuoden aikana n. 50 miljardia euroa, joka on nykyisestä kokonaisvelastamme noin puolet. Vauhti on siis ollut huima. Velkaantuminen on taitettava tai jätämme lapsillemme velat ja köyhyyden. Jatkuva leikkaaminen näännyttää taloutemme ja johtaa nimenomaan hyvinvointiyhteiskunnan alas ajamiseen. Palkkojen laskeminen taas johtaa ostovoiman merkittävään laskuun ja kulutuksen supistumiseen sekä sitä kautta kysynnän hiipumiseen. Se taas johtaa työttömyyden kasvuun ja julkisen sektorin menojen kasvuun.

Tosiasiassa joudumme taiteilemaan näiden huonojen vaihtoehtojen välillä vaikka ratkaisun avaimet ovat muualla. Ne ovat muualla, koska kuulumme euroalueeseen, eikä meillä ole omaa rahapolitiikkaa. Se on EKP:lla, Euroopan keskuspankilla. Sen tärkein tehtävä on huolehtia hintavakaudesta, joka edellyttää inflaation pitämistä n. 2%:ssa. Siinä se ei ole onnistunut.  Mitä sitten EKP on tehnyt?

Itse asiassa paljonkin. Vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen on pankkeja säännelty merkittävästi, joka on johtanut yritysrahoituksen vaikeutumiseen. Tämän vuoksi on Euroopassa jouduttu kehittämään yritysrahoitukseen uusia julkisia rahastomalleja.

Lisäksi tällä hetkellä keskuspankki ostaa 60 miljardilla eurolla kuukaudessa valtioiden ja yksityisen sektorin velkapapereita rahoitusmarkkinoilta. EKP:n elvytys on ollut kuitenkin epäonnistunutta. Se on elvyttänyt tähän mennessä yli 1 500 miljardilla eurolla. Silti kahden prosentin inflaatiotavoitetta ei ole saavutettu. Ruuti on tuhlattu selvästikin väärään osoitteeseen. PK-yritykset eivät ole näistä toimista hyötyneet, eikä investointeja ole syntynyt.

”Helikopteriraha” on rahaa, jota annetaan kansalaisille ilmaiseksi. Ajatus on ekonomisti Milton Friedmanin. EKP:n pitäisikin jakaa rahaa valtioiden ja yritysten sijaan suoraan kansalaisille. EKP voisi nykyistä pienemmällä panostuksella jakaa jokaiselle eurokansalaiselle 500-2000 euroa tilille. Raha pitäisi jakaa niin, että se menisi kulutukseen, siis pienituloisille. Tämä oikeasti lisäisi kysyntää, joka auttaisi pääsemään 2%:n inflaatioon. Se loisi myös yrityksille investointitarpeita ja siten uusia työpaikkoja. Helikopteriraha alentaisi jonkin verran euron arvoa, joka lisäisi taas euroalueen kilpailukykyä kansainvälisesti. Tätä Suomen Pankki voisi edistää osana Euroopan keskuspankkia.

turuka
Kokoomus Savonlinna

Kansanedustaja 2011-

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu