kajturunen

Yrittäjien turva ?

YRITTÄJIEN TURVA

Suomessa on lähes 300 000 yritystä. Ne työllistävät ainakin 1,4 miljoonaa ihmistä ja tuottavat veroja, joilla maksetaan palveluita kaikille. Yrityksistä 98,9 prosenttia on alle 50 hengen yrityksiä. Suomessa uudet työpaikat ovat syntyneet ja syntyvät pääsääntöisesti pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Lisäksi yli puolet yritysten liikevaihdosta syntyy pk-yrityksiin ja osuus BKT:stä on runsaat 40 prosenttia. Yrittäjien merkitys kansantaloudellemme on ihan keskeinen. Ei ole ihan sama miten yrittäjiä kohdellaan.

Yrittäjät tarvitsevat oikeudenmukaista sosiaaliturvaa.

Yrittäjä työnantajana kantaa kokonaisvastuun yrityksen toiminnasta ja henkilöstöstä sekä taloudellisesta tuloksesta. Yrittäjille on tyypillistä myös pitkät työpäivät ja vähäinen vapaapäivien määrä sekä se, ettei heillä ole juuri sairauspoissaoloja.

Yrittäjien sosiaaliturvan kannalta keskeinen ongelma on se, että Kelan maksaman sairauspäivärahan yleinen omavastuuaika on sairastumispäivä ja sitä seuraavat yhdeksän arkipäivää. Työntekijällä on omavastuuajalla työsopimuslain mukaan oikeus täyteen palkkaan, mutta yrittäjän omavastuuaika on sairastumispäivä ja sitä seuraavat kolme arkipäivää. Yrittäjä on siis tosiasiallisestikin sairastumisensa ensimmäiset neljä päivää työkyvyttömänä omalla vastuulla poissa työstä ja ilman toimeentuloa.  Tämä on johtanut siihen, että yrittäjät valitsevat sairastuessaan huomattavasti palkansaajia useammin työnteon, sen sijaan että hoitaisivat terveyttään.

Yrittäjät tarvitsevat oikeudenmukaisuutta yhteiskunnalta

Liian monta traagista tarinaa on maassamme tilanteista, joissa yrittäjä on joutunut verokarhun hampaisiin. Harkintavallan ulottuvuus verotarkastuskertomuksissa ja syyllisyys olettama sekä käänteinen todistustaakka lamaannuttaa ja nujertaa helposti yrittäjän.  Syyttäjät ja oikeuslaitos, ulosottovirasto ja perintäyhtiöt hoitavat lopulta asianomaisen yhteiskunnan ulkopuolelle pysyvästi. Usein yrittäjä on prosessissa menettänyt mahdollisuuksiensa lisäksi omaisuutensa, ystävänsä ja huonoimmassa tapauksessa vapautensakin. Harvalla yrittäjällä on voimavaroja käydä epätoivoista taistelua instituutioita vastaan.

Järjestelmäämme on muutettava ainakin niin, ettei verotarkastajilla ole taloudellista tai muuta  erityistä motivaatiota saada mahdollisimman suurta tuomiota tarkastuksen kohteelle. Pankkien ja muiden rahoituslaitosten hallussa olevien panttien realisointia sekä pesien selvittäjien toimintaa on tutkittava ja tehdä tarvittavat toimet oikeudenmukaisuuden parantamiseksi. Myös konkurssilainsäädäntö kaipaa uudistamista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

-03-07 Kepu,
-07-11 Kepu.
-11-15 kok.
-15-19 kepu!
Suomeen syntynyt yrittäjien köyhälistö

-Joka viides yksinäisyrittäjä elää köyhyysrajalla. Köyhien yrittäjien määrä on vakiintunut nykyiselle tasolleen 2000-luvulla.
Lama lisäsi yrittäjien määrää myös sosiaalitoimistoissa.
Yle 23.1.2011

Leipäjonoon mahtuu vielä ja kylmäautotkin tuovat kaupoista lisää.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tosin demari ei paljon yrittämisestä tiedä.

Käyttäjän ArjaIisakkala kuva
Arja Iisakkala

Yrittäjä kantaa taloudellista riskiä enemmän kuin työntekijä, koska se on osa yrittäjyyttä. Toisaalta yrittäjillä on taloudellisia etuja / mahdollisuuksia esim. laillisin verotuksen keinoin vaikuttaa omaan tulonmuodostukseen toisin kuin työntekijöillä joiden kaikki ansiot ovat progressiivisen tuloverotuksen piirissä. Neljän työpäivän omavastuuaika on varmasti katastrofi, jos yritystoiminta ei kestä lyhyttäkään katkosta kassavirrassa. Ettei vain tässä asiassa kävisi kuten eläkeindeksissä aikanaan. Sen uudistusta vaadittiin kun luultiin, että saadaan yhdelle ryhmälle parannusta. Toisin kävi eli kaikki tiputettiin samalle viivalle. Kyllähän työntekijöiden palkattomasta karenssipäivästä on ollut puhetta. Ehkä se on se, johon jonakin päivänä päädytään.

Toimituksen poiminnat