kajturunen

Pro Kallavesi syö tärkeiden kansalaisliikkeiden uskottavuutta

Pro Kallaveden toiminta perustuu Kuopioon suunnitellun Finnpulpin sellutehtaan vastustamiseen. Liike perustettiin elokuun alussa, sen jälkeen kun Heinäveden grafiittikaivoshanketta vastustava Pro Heinävesi sai julkisuutta ilmoitettuani, että perustan eduskuntaan Love Saimaa –ryhmän, joka vastustaa myös kaivoshanketta.

Näyttää siltä, että Pro Kallaveden perustamisen ajankohta on valikoitunut enneminkin Heinäveden kaivoshankkeen vastustamisen saaman julkisuuden mukaan kuin itse asian, eli Kuopion sellutehdashankkeen aikataulun mukaan, jossa ympäristövaikutusten kuulemiset olivat vuosia sitten. Mielestäni tämä on ongelmallista sen vuoksi, että Pro Kallaveden vastustama sellutehdashanke ei ole millään tavalla verrattavissa ympäristöriskien osalta grafiittikaivoshankkeeseen.

Kuopion tuleva sellutehdas ei aiheuta vesistön pilaantumisriskiä Kallavedellä. Metsäteollisuus käyttää uusiutuvaa raaka-ainetta ja on nykyisin ympäristövastuullinen toimija eikä tuotantolaitokset aiheuta ympäristölle merkittävää haittaa. Suomalaisten sellutehtaiden hyöty/haitta suhteet ovat lähes yksinomaan hyödyn puolella.

Sen sijaan Heinävedelle suunniteltu grafiittikaivos tulisi olemaan ympäristölle ja koko Saimaan vesistöalueelle turmiollinen sekä sisältäisi merkittävän ympäristökatastrofin riskin. Avokaivos levittäisi asbestipölyä, jätevesiä sekä myrkyttäisi luontoa toiminnan lopettamisen jälkeenkin vielä satojen vuosien ajan.

Kun hyviä hankkeita lähdetään vastustamaan samoin metodein kuin huonoja hankkeita, se syö tärkeiden kansalaisliikkeiden uskottavuutta.

Pro Kallaveden aktiivien olisikin syytä palauttaa mieliin Aisopoksen opettavainen satu; Paimenpoika ja susi. Apua on huudettava vasta sitten kun on oikeasti hätä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat