*

kajturunen

Kaikki blogit puheenaiheesta Kesäaika

Viisarisirkukseen kompromissi?

Kaksi kertaa vuodessa tapahtuvasta viisarisirkuksen lopettamisesta on taas tehty aloitteita. Kaikki suomalaiset mepit olivat kerrankin jostakin asiasta samaa mieltä, ja täällä kotimaassa hallituksessa vaikuttava (?) Sinisten ryhmä esitti myös samaa.

Ehdotuksessa on  järkeä.  Muuten ei Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi mahtikäskyllään lopettanut sitä kotimaassaan jo vuosia sitten. Tuskin kukaan täällä Suomessakaan on niin piintynyt tapaan, että protestoisi jos se päätettäisiin lopettaa. 

Kaikki Suomen mepit Piraattipuolueen linjalle kesäajan poistamisessa

Luvassa kellojen säätöä, laitteiden tarkistelua, aikatauluakrobatiaa. Puolen vuoden päästä sama ruljanssi mukaanlukien myöhästelyillä ja muulla sekoilulla. Verenpaine nousee, otsaan kasvaa tatti. Kyseessä on siis palloilu kesäajan ja talviajan välillä. Siirrymme pois kesäajasta ensi yön aikana.

Kesäaikadirektiivin kiertäminen

Kansalaisaloite siitä, että Suomessa lopetettaisiin kellojen siirtäminen on menossa eduskunnan käsittelyyn. Eduskunta ei kuitenkaan voi päättää, että Suomi lopettaisi kesäaikaan siirtymisen koska asiasta on säädetty EU-direktiivillä. Paremmin ovat asiat Venäjällä jossa moisesta hömpötyksestä, josta on vain haittaa, on luovuttu.

Aika luopua kellojen siirtelystä

Viikonloppuna siirrettiin jälleen kelloja tunnin eteenpäin kesäaikaan. Kellon siirtäminen vie vuorokaudesta tunnin, mikä sekottaa monella nukkumisrytmin, aiheuttaen monenlaista terveysvaivaa.

Kesäaikaa on noudatettu Suomessa ja EU:ssa 1980-luvun alkupuolelta saakka. Ainoa peruste kesäajalle lieneekin, että sen poistaminen on hankalaa. Kesäajan alkuperäinen tavoite oli säästää energiaa, kun päivän piteneminen vähentäisi valaistuksen tarvetta. Energiansäästöhyöty on Suomessa vähintäänkin kyseenalainen, minkä lisäksi uudet lamput eivät kuluta entiseen tapaa energiaa.

Ajoittainen aikakysymys

Suomessa käydään noin kaksi kertaa vuodessa yhteiskunnallista keskustelua kellojen siirtämisestä. Aina joku poliitikko muistaa kerätä muutaman helpon irtopisteen kritisoimalla nykyistä mallia, mutta hyvät aikeet tuppaavat aikeiksi jäämään. Tarvittiin kansalaisaloite, joka on jo aikaisemminkin parantanut maatamme tuomalla samaa sukupuolta oleville ihmisoikeudet. Tunti lisää nukkuma-aikaa lokakuun lopulla ei aiheuta purnausta, mutta keväällä se harmittaa kovasti. Saa harmittaakin, koska tunnin nipistäminen yöunista aiheuttaa kuolemia ja tapaturmia, tästä on olemassa näyttöä.

Suomen suvereniteetti puntarissa

Kansalaisaloite Kellojen kesäaikaan muuttamisen lopettaminen on kerännyt jo nyt 65643 kannattusilmoitusta ja aikaa kannattaa aloitetta on vielä pari viikkoa. Aloite on mennyt jo kirkkaasti läpi, mutta jokainen kannattaja lisää eduskunnan painetta tehdä asialle jotain.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2188

Asiassa on vain pieni mutta.

Kesäaika on säädetty EU:n direktiivillä 2000/84/EY.

Suomi ei kansallisella päätöksellä voi päättää kesäajasta luopumisesta yksin.

Tai siis voisi, jos....

Kesäajassa ei ole mitään järkeä

Suomessa on jälleen siirrytty kesäaikaan. Kesäaika on osuva esimerkki toimimattomasta, liiallisesta sääntelystä, jolle ei löydy järkiperusteita.

Kellojen siirtelyssä on järkeä

Kesäaikaan siirtymistä aina kritisoidaan. Kuitenkin kellojen siirtelyssä on järkeä, sillä kesäajan avulla iltaan saadaan yksi tunti enemmän valoista aikaa. Tätä valoista aikaa voidaan käyttää illalla esimerkiksi urheiluun tai ulkoiluun. Tästä suurin hyöty on keväällä ja syksyllä; kesäajan ansiosta ulkoiluaktiviteettien harrastuskausi, kuten veneily-, mökkeily-, kalastus- ja ulkoliikuntakausi, jatkuu pitkälle lokakuuhun.

Kellonviisareiden siirtelystä pelkkää haittaa

# Käsillä on sunnuntai 26. maaliskuuta. Se on täällä Suomessa vuoden lyhin päivä, vain 23-tuntinen. Edellisenä yönä on nukuttu liian lyhyet unet ja siirretty kelloja eteenpäin, kuka on muistanut. Sitten herättyämme yritämme ottaa selvää, mitä kello on Suomessa ja eri puolilla maailmaa.

kesäaika tulee -- emmekä pääse siitä eroon

 

Eu:ssa pysyminen tarkoitaa myös sitä että siirrymme yhdessä muun euroopan kanssa kesäaikaan huomenna jolloin kelloja siirretään tunnilla eteenpäin.

 

Tällä toimeenpiteellä ei ole mitään taloudellista hyötyä vaan pelkkiä haittoja koska kellojen siirtämisellä atomiaikana myös vaikutuksia myös ihmisten sisäiseen kelloon ja unen laatuun. Samalla myös tämä vaikuttaa myös lento sekä juna aikatauluihin ja maatalouden tuotantoeläimiin.

 

Kesäajassa ei ole mitään järkeä. Lopetetaan koko pelleily. Kaikkialla euroopassa. Nyt alkaa riittää.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä