*

kajturunen

Parlamentarismi

Hallitusmuoto vaihtoon – vaihdetaan parlamentarismi semiparlamentarismiin

"Tiedämme, mitä pitäisi tehdä, mutta emme tiedä, miten tulisimme valituksi enää sen jälkeen."

 

Näin kuuluu legendaksi muodostunut Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin lausunto, jossa piilee osa poliittista totuutta – myös Suomessa.

 

Suomalainen demokratia toimii

Helsingin Sanomissa oli juttu, missä Helsingin kaupunginvaltuusto miehitettiin uudelleen ehdokkaiden saamien henkilökohtaisten äänimäärien mukaan. En ymmärtänyt jutun pointtia. Meillä on käytössä vaalitapa, missä äänestetään sekä puoluetta (tai vaaliyhdistystä) että henkilöä.  Kunkin puolueen saama koko äänimäärä tuottaa suhteellisen laskennan mukaisen edustajaluvun ja edustajat valitaan puolueittain henkilökohtaisten äänimäärien järjestyksessä.

Paavo Lipponen ja saamelaisten oma kansanedustaja

Entinen pääministeri Paavo Lipponen esitti viime viikolla, että saamelaisilla tulisi olla Suomessa oma kansanedustaja. Ajatus saattaa äkkiseltään kuulostaa hyvältä. Tosiasiassa se kuitenkin osoittaa, että monella ihmisellä on varsin suppea ja stereotypisoitunut käsitys saamelaisista.

Suomalainen parlamentarismi ihan hyvää, Turkissa äidytään lyömään

Suomalaiset ovat soimanneet maataan monella tapaa monta vuotta putkeen. Joskus on hyvä tehdä "reality check" ja katsoa miten muualla toimii vaikkapa parlamentarismi. Aika rajulta näyttää esim. Turkissa.

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/joukkotappelu-turkin-parlam...

Maamme hallinto kriisissä

Oppi vallan kolmijaosta on länsimaisen demokratian ja hallinnon peruskivi, jonka varaan kaiken yhteiskuntaa koskevan vallankäytön tulisi perustua. Eduskunta käyttää lainsäädäntövaltaa, valtioneuvostolla on toimeenpanovalta ja oikeuslaitoksella puolestaan lainkäyttövalta. Kansalaiset osallistuvat tähän vaalien kautta parlamentarismin pelisääntöjen mukaisesti.

Äänestitkö SAK:ta?

No, en minäkään. Silti SAK päättää minun asioistani. Tai tarkemmin ajateltuna, SAK päättää meidän kaikkien asioista.

Vuosi sitten yrittäjien asiat olivat kaikkien huulilla. Ei punaisimmasta vasemmistostakaan tainnut löytyä ketään, jonka mielestä yrittämisellä ei olisi väliä.

Suomi-Ruotsi poliittinen maaottelu Itsenäisyyspäivän kunniaksi

Pikku-Mustan yliopiston politiikan tutkija skoolasi Suomen itsenäisyyspäivän kunniaksi tutkijankammiossaan filosofin kanssa. Se tuntui ihan aiheelliselta, vaikka Suomenlinna nykyään olikin autonominen. Suurella osalla asukkaista oli kuitenkin edelleen sidoksia Suomeen, vaikka enemmistö olikin muualta tulleita.

- Miltäköhän Suomen politiikka mahtaisi näyttää, jos siellä noudatettaisiinkin ruotsalaisia poliittisia käytäntöjä venäläisten käytäntöjen sijasta, filosofi pohti ääneen.

Kahden kauppaa

Eilinen Juha Sipilän puhe oli kaikessa karuudessaan erinomainen. 

Vallan vahtikoira haukkuu kun karavaani kulkee

Sture Fjäder ja Lauri Lyly keskustelivat.

- Minä en ymmärrä Sipilää, Lyly sanoi. - Hän uhkailee meitä EK:n sanoilla, ja lisäksi hänellä on täysi valta toteuttaa uhkauksensa. Aiemmin meillä ja EK:lla on ollut ainakin jonkinlainen vallan tasapaino, kun molemmilla osapuolilla on ollut käytettävissään aseina vain tavanomaiset työtaistelutoimet. Nyt Sipilä EK:n kätyrinä voi tehdä mitä lystää tuolla pöhköllä hallituskokoonpanollaan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä